Необхідність ведення трудової книжки в умовах сучасного ринку праці

Необхідність ведення трудової книжки  в умовах сучасного ринку праці

Необхідність ведення трудової книжки  в умовах сучасного ринку праці

 

 На сьогоднішній день сучасний ринок праці пропонує достатньо широке коло можливостей для реалізації свого трудового потенціалу, проте не так легко знайти роботу за своєю спеціальністю, з достатнім рівнем заробітної плати та ще й з офіційним працевлаштуванням.

Часто роботодавці з метою оптимізації витрат на оплату праці пропонують своїм робітникам працю без офіційного оформлення, не заводять на них трудові книжки або не роблять записи в наявних.

Так, коли людина вперше шукає роботу, або, коли вже втратила надію її знайти, вона ладна погодитися працювати і без занесення відомостей про працю до трудової. Але треба пам’ятати, що трудова книжка є основним документом, що підтверджує трудову діяльність працівника, про це прямо зазначено у п. 1.1. Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58.

У трудовій книжці працівника відбивається вся професійна біографія: кваліфікація, просування по службі, ставлення до праці. На її основі встановлюються всі види трудового стажу для призначення державних пенсій, допомоги по соціальному страхуванню, соціальних виплат, а також посадових окладів (коли їх розмір залежить від тривалості трудового стажу).

Необхідно зазначити, що згідно до ст. 24 Кодексу законів про працю України, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний надати трудову книжку. Отже, надання трудової книжки є обов’язковою умовою для укладання трудового договору з працівником. Подання трудової книжки є обов'язковим і тоді, коли наймачем є фізична особа. Без трудової книжки можливе прийняття на роботу тільки за сумісництвом.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.

Трудова книжка відіграє важливу роль як для роботодавця, так і для робітника. Наявність належним чином оформлених трудових відносин підвищує у робітника  почуття відповідальності за виконання праці, трудова книжка дає, так би мовити, характеристику працівника - роботодавець може бачити причини звільнення свого потенційного робітника  з попередніх місць роботи, а також відомості про нагородження і заохочення, що може вплинути на його рішення щодо прийняття на роботу конкретного працівника.

Крім того, трудова книжка дає працівникові гарантію реалізації його права на захист своїх інтересів. Так, при звільненні до трудової книжки заносяться посилання на конкретну статтю закону, на підставі якої працівник був звільнений, що дає можливість у разі незгоди робітника із звільненням оскаржити його у судовому порядку, відновитися на попередньому місті роботи та ще й отримати заробітну плату за час вимушеного прогулу. Коли трудова не заводиться, або ж, коли відомості про працевлаштування до неї не заносяться, працівнику більш складно довести як сам факт працевлаштування, так і період працевлаштування, посаду, яку він займав.

Також не варто забувати про те, що при прийомі на роботу працівників роботодавець пред’являє до кандидатів певні вимоги, однією із котрих є наявність стажу роботи. Роботодавець надасть перевагу тому кандидату на вакансію, який має підтверджений досвід роботи, ніж повірить на слово.

Але найбільш важливу роль трудова книжка відіграє при нарахуванні пенсії. Згідно до п. 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій до заяви про призначення пенсії за віком додаються документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. На сьогодні трудова книжка є основним документом, що підтверджує трудовий стаж людини до 2000 року, оскільки в базу персоніфікації не вносяться і не вноситимуться дані про трудовий стаж працівника до 2000 року.

Отже, не можна казати про втрату значення трудовими книжками ще протягом тривалого часу, в будь-якому випадку, до моменту внесення відповідних змін до законодавства.

 

Олена Прядко, керівник адвокатського бюро