Що робити, якщо через борги не випускають з країни

Що робити, якщо через борги не випускають з країни

Ця стаття адресована перш за все до поручителів, які, часто не розуміючи наслідків, виступали поручителями друзів або родичів, а потім, несподівано для себе, стали боржниками. При цьому борг може бути настільки значним, що поручитель не в змозі його погасити.

Для того, щоб зробити заборону на виїзд, кредитори здійснюють моніторинг боржників, відстежують великі покупки, або подорожі. Потім передають цю інформацію виконавцю, який, в свою чергу, направляє прикордонникам запит про частоту виїзду боржника за кордон, перевіряє реєстри на предмет придбання боржником або членами його сім'ї майна. У разі підтвердження інформації, виконавець звертається до суду і просить заборонити боржнику виїзд за кордон.

Щоб у вас не було сюрпризів на кордоні, ви можете перед поїздкою спочатку перевірити реєстр боржників, або в автоматизованій системі виконавчих проваджень, чи немає відкритих виконавчих проваджень, де ви є боржником, а також пошукати на сайті судової влади, не виносилися чи відносно вас рішення про заборону виїзду.

Якщо є дані в зазначених реєстрах, потрібно визначити шляхи виходу з ситуації, і їх кілька:

- погашення боргу;

- реструктуризація боргу;

- банкрутство;

- оскарження рішення суду.

Якщо відомо про існування боргу, ви брали участь в суді, але справа програли і відкрито виконавче провадження, то наполегливо рекомендуємо, якщо немає можливості погасити борг одразу, погашати його хоча б частинами. Зустрічайтеся з виконавцем, підтримуйте з ним контакт, демонструйте свою готовність погашати борг, вирішуйте питання про поступове погашення і т.п. Це дозволить не потрапити в ситуацію, коли вам заборонять виїзд.

Якщо все-таки вже заборона існує, можна спробувати в апеляції оскаржити ухвалу суду. Через часто формального підходу судді, наприклад, коли заборона обґрунтована тільки наявністю боргу, при цьому державний виконавець не довів наявності фактів ухилення боржника від виконання рішення суду, тоді є підстави для її скасування.

Так, суд повинен вказати не просто наявність боргу, а факти ухилення від його сплати. Наприклад, придбання боржником дорогих речей, приховування майна, наявність можливості, але не погашення боргу.

Якщо рішення про стягнення боргу було заочним, то тоді потрібно спробувати скасувати це рішення суду. При цьому скасувати заочне рішення можна і через кілька років, оскільки терміни на оскарження заочного рішення суду починаються з моменту його отримання відповідачем по справі, а не з моменту прийняття рішення.

У разі скасування рішення суду про стягнення боргу виконавче провадження буде закрито, а заборона знята.

Якщо рішення суду про стягнення боргу не було заочним, то можна пошукати зацікавлену сторону (чоловік / дружина, діти, поручителі і т.д.), чиї інтереси зачіпаються таким рішенням, і від імені цієї сторони подати апеляційну скаргу на рішення суду. Перевага такого підходу в тому, що його можна застосувати навіть через кілька років після прийняття рішення судом у спорі, в якому боржник брав участь (тобто рішення суду було заочним).

Далі все буде залежати від конкретних обставин справи і майстерності вашого адвоката.

Іноді від боргу можна позбутися повністю, наприклад, якщо кредитор не своєчасно звернувся до суду, при цьому ніхто не подавав заяви про застосування позовної давності. У нашій практиці були випадки, коли ми зменшували таким чином суму боргу в рази, або зовсім кредитору відмовляли у стягненні боргу.