Що робити, якщо заборонили виїзд за кордон?

Що робити, якщо заборонили виїзд за кордон?

До нас в бюро звернувся клієнт, який при спробі виїхати за кордон, був зупинений прикордонниками, і виїзд йому був заборонений. Причин не пояснили.

Через адвокатський запит вдалося з'ясувати у прикордонників, що ними виконується ухвала суду про обмеження клієнта в праві виїзду за межі України, за поданням державного виконавця.



Для того, щоб розібратися в ситуації і визначити спосіб захисту, нами був зроблений ряд адвокатських запитів, в тому числі в виконавчу службу, в суд, який виніс наказ, в суд, який виніс ухвалу про обмеження виїзду.

В результаті з'ясувалося, що ще в 2008 році було винесено наказ про стягнення боргу. Природно, наш клієнт про нього не знав, тому що суд, в порушення закону, не відправив наказ в передбачений законом термін боржникові.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦПК в редакції, що діяла в 2008 році, копія судового наказу повинна була направлена судом боржникові невідкладно і виключно рекомендованим листом.

Далі, виконавець відкрив виконавче провадження, але, в порушення закону, також не направив постанову про відкриття нашому клієнту.

Наступним порушником виявився інший суд, який виніс ухвалу про обмеження виїзду без будь-яких доказів ухилення від виконання наказу з боку нашого клієнта.

В результаті людина була обмежена в своїх правах.

Ми запропонували клієнту піти по шляху подачі заяви про скасування судового наказу, оскільки в разі його скасування виконавець зобов'язаний закрити виконавче провадження, і, як наслідок, зняти всі заборони.

Ми вказали суду, що вступ судового наказу законної сили пов'язується з моментом вручення його копії боржнику. Невручення копії наказу порушує конституційні принципи здійснення судочинства (зокрема, ч. 2 і ч. 4 ст. 129 Конституції), а також принципи змагальності і диспозитивності цивільного судочинства.

Згідно ст. 105 ЦПК України, боржник має право протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування.

Ми вказали, що термін на подачу заяви пропущений з поважних причин (оскільки не було відомо про його існування) і попросили відновити термін.

Також ми проаналізували матеріали справи з видачі судового наказу, і повідомили суду, чому вважаємо, що наказ повинен бути скасований.

Так, згідно з судового наказу була стягнута заборгованість за договором банківського (карткового) рахунку та обслуговування платіжної картки.

Однак в наданих до заяви документах не було доказів отримання грошей клієнтом в будь-якій сумі. Матеріали справи не містили жодного документа, що підтверджував отримання платіжної картки від стягувача, не було і доказів, що наш клієнт скористався цією платіжною карткою. У виписці з рахунку приватного клієнта не було взагалі інформації, коли були отримані кошти по карті.

Крім того, розрахунок заборгованості, був зроблений за кредитним договором, а не за договором банківського (карткового) рахунку та обслуговування платіжної картки, за яким просили стягнення боргу, отже цей розрахунок не може бути належним та допустимим доказом наявності заборгованості.

У розрахунку також не було зазначено як дати отримання овердрафту, так і терміну, на який він отриманий. Крім того, в розрахунку містилися тільки суми заборгованості, без вказівки періоду заборгованості, і як ця заборгованість виникла, з розрахунку не можна зробити висновок, як він проводився, немає ніякої формули по розрахунку заборгованості, його взагалі неможливо перевірити.

Суд не переконався, чи отримував боржник кошти, чи правильно зроблений розрахунок пені, відсотків, штрафних санкцій.

Крім того, заявник повинен був обґрунтувати свої вимоги і додати документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків. Зазначені документи заявником надані не були.

В результаті розгляду нашої заяви, судовий наказ, винесений майже 10 років тому, було скасовано.

На підставі ухвали суду про скасування судового наказу виконавець закрив провадження, зняв всі арешти і заборони, направив прикордонникам заяву про зняття заборони на виїзд нашого клієнта.

Тому пам'ятайте, при виникненні проблеми потрібно звернутися до адвоката, який визначить, чи можливо допомогти в конкретній ситуації. Не займайтеся «самолікуванням».