Як спадкоємцям забрати неотриманe пенсію померлого на окупованій території

Як спадкоємцям забрати неотриманe пенсію померлого на окупованій території

До нас продовжують звертатися родичі громадян, померлих на непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей за допомогою щодо повернення недоотриманих за життя пенсій. Як діяти, щоб повернути недоотриману за життя пенсію померлого на окупованій території родича, ми розповімо в даній публікації.







Для отримання невиплаченої за час життя пенсії, родичам громадянина України, який помер на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в першу чергу, необхідно отримати свідоцтво про смерть, видане органом Міністерства юстиції України. Отримати українське свідоцтво про смерть можна тільки після отримання рішення суду про встановлення факта смерті. Як це зробити ми писали раніше в нашій публікації – http://www.lawfirm-pryadko.com/blog/kak_poluchit_svidetelstvo_o_smerti_esli_smert_nastupila_na_okupirovannoj_territorii. 

Важливо отримати таке рішення суду до закінчення 6-ти місячного строку для прийняття спадщини. Після отримання свідоцтва про смерть, спадкоємцю необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса на території України, незалежно від місця смерті спадкодавця, для відкриття спадкової справи. Важливо повідомити нотаріуса про те, до спадщини входять недоотримані суми пенсії, щоб нотаріус зробив нотаріальний запит до територіального органу Пенсійного Фонду України про розмір сум недоотриманої пенсії. Такий запит направляється в той орган ПФУ, в якому знаходиться пенсійна справа померлого громадянина. Після отримання відповіді з органу ПФУ та закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини, нотаріус видає Вам свідоцтво про право на спадщину недоотриманих пенсійних виплат. 

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій № -22-1 від 25.11.2005р. передбачено, що для виплати недоотриманої пенсії, яка ввійшла до складу спадщини, в зв'язку з відсутністю членів сім'ї або в разі неотримання ними зазначеної суми в протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, в орган, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається документ, що засвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину. 

Таким чином, після надання в територіальний орган Пенсійного Фонду України всіх вищезазначених документів, Вам зобов'язані виплатити всі недоотримані померлим суми пенсій. В разі, відмови у виплаті, такі дії будуть вважатися незаконними і можуть бути оскаржені в судовому порядку. Також звертаємо увагу, що суми недоотриманої пенсії, до спливу шестимісячного строку для прийняття спадщини, можуть отримати члени сім'ї померлого, які проживали разом з ним на день його смерті. В такому випадку, додатково до органу ПФУ надається документ, що підтверджує факт спільного проживання.