Як взяти участь в голосуванні на виборах Президента і депутатів Верховної Ради?

Як взяти участь в голосуванні на виборах Президента і депутатів Верховної Ради?

До нас неодноразово звертаються громадяни з питанням, чи можуть переселенці, а також жителі Донецької та Луганської областей, які не виїхали на підконтрольну українському владі територію, взяти участь в голосуванні на майбутніх в 2019 році виборах Президента і депутатів Верховної Ради. При цьому багато хто думає, що вони позбавлені такого права.



Це помилкова думка. «Виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин в Донецькій і Луганській областях, кордони і перелік яких визначаються Президентом України в порядку, передбаченому Законом України" Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України в тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях ", можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця х голосування »(п. 2 Постанови Центральної виборчої комісії від 05.09.2018 № 129).

Для участі в голосуванні необхідно не пізніше 5 днів до виборів внести ваше ім'я до реєстру виборців. Для цього потрібно подати відповідну заяву. При собі потрібно мати лише паспорт. Ніякої довідки переселенця ви мати не зобов'язані. Після чого вам зобов'язані видати посвідчення. Реєстр виборців зазвичай знаходиться в райдержадміністраціях.

Таке посвідчення діє тільки один раз. Тобто, спочатку необхідно отримати посвідчення для участі в голосуванні на виборах Президента, і окремо - для участі в голосуванні на виборах до Верховної Ради.