Як примусити слідчого виконувати закон

Як примусити слідчого виконувати закон

 В рамках захисту клієнта в кримінальному проваджені, його захисник, адвокат Максимчук С.П. подав слідчому клопотання для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

 Втім, порушення вимог ч.1 ст.221 КПК України слідчий не надав стороні захисту матеріали досудового розслідування для ознайомлення, не зважаючи на те, що слідчий може відмовити стороні захисту у наданні матеріалів досудового розслідування для ознайомлення лише щодо матеріалів про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також матеріалів, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідування.

 Необґрунтована відмова слідчого вимусила адвоката оскаржувати його неправомірні дії, та подавати скаргу до суду.

 Скарга захисника була судом задоволена, постанову слідчого військової прокуратури Донецького гарнізону Корнієнко А.В. про відмову у задоволенні клопотання щодо ознайомлення з матеріалами кримінального провадження була скасована та зобов'язано слідчого надати адвокату Максимчуку С.П. для ознайомлення та виготовлення фотокопій матеріали кримінального провадження.

 При цьому суд врахував, що документи, які сторона захисту у кримінальному провадженні вимагає надати для ознайомлення, стосуються обсягу вже пред'явленої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.415 КК України (порушення правил водіння або експлуатації машин), що ознайомлення з наведеними документами не перешкоджає швидкому, повному та неупередженому розслідуванню.

 Отже, відмова слідчого надати для ознайомлення стороні захисту є безпідставною.