На яку допомогу можна розраховувати ФОП і найманим працівникам під час пандемії коронавируса?

На яку допомогу можна розраховувати ФОП і найманим працівникам під час пандемії коронавируса?

30.03.2021 р. було прийнято Закон "Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню гострих респіраторних хвороби COVID-19, викликаної коронавірусів SARS-CoV-2", який спрямований на надання допомоги застрахованим особам, які втратили свої доходи через протиепідемічні заходи (яким було заборонено через ці заходи здійснювати підприємницьку діяльність).



Кому?
Особам, які перебувають на обліку як платник ЄСВ в тому населеному пункті, де були введені обмежувальні протиепідемічні заходи, і робота яких була зупинена внаслідок введення з лютого 2021 року, відповідно до, які втратили дохід або його частину.
Це можуть бути і наймані працівники і ФОП.  
Скільки?
Допомога застрахованим особам надаватиметься одноразово в сумі 8 тис. грн.  
Коли звернутися?
У застрахованих осіб є всього 30 днів з моменту введення протиепідемічних заходів на звернення за допомогою.  
Як отримати?
КМУ в своєю Постановою від 7 квітня 2021 № 328 затвердив Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню гострих респіраторних хвороби COVID-19, викликаної коронавируса SARS-CoV-2.
Необхідно подати заяву з використанням електронного підпису, через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія» (мобільний додаток). Заява заповнюється за формою, встановленою в програмному забезпеченні. Потрібно слідувати інструкціям і заповнювати запропоновані поля.  
Увага! Заява вважається поданою в разі заповнення всіх полів форми.  
Важливо! Допомога перераховується виключно на рахунки, відкриті в Ощадбанку.

Згідно з Порядком вже протягом доби з моменту подачі заяви інформація повинна бути перевірена і дані особи повинні бути внесені в список осіб на отримання допомоги.

Перелік регіонів і дати введення них обмежувальних протиепідемічних розміщуються на офіційному інформаційному порталі КМУ (за посиланням http://covid19.gov.ua).

Якщо виявлять при перевірці невідповідність застрахованої особи або його страховика умов надання допомоги, повідомлять про це через той же портал «Дія».

Далі залишається тільки чекати.

Законом (ст. 2) і Порядком КМУ (п.4) перераховані особи, які не мають право на отримання допомоги.