Перемогою закінчений спір з податковою!

Перемогою закінчений спір з податковою!

Більше року тривала боротьба з податковою, яка намагалась знищити підприємця, проте ми їй такого шансу не дали.

Сотні сторінок документів, декілька справ у судах, десятки судових засідань. А все почалось з незаконного наказу на проведення перевірки.

Ми про це писали раніше. Обрана нами тактика захисту інтересів клієнта виправдала себе.

Наш позов був задоволений, судами всіх інстанцій були визнані протиправними та скасовано цілий ряд податкових повідомлень - рішень від 8 квітня 2019 N 0004971302, N 0004981302, N 0004961302, N 0004941302, N 0004991302, N 0004931302, N 0004951302 на загальну суму 350334,84 гривень .

Отже, про все по порядку.

Ще восени 2018 року податкова прислала клієнту запит на надання інформації та документів. Клієнт відповідь надав, проте він не задовольнив податкову і була призначена перевірка.

За результатами перевірки податкова нібито знайшла порушення і винесла цілий ряд податкових-уведоленій рішень.

Добре, що клієнт до нас звернувся ще на етапі, коли податкова склала акт. Проаналізувавши ситуацію і документи, надані клієнтом, ми запропонували йому таку тактику: спочатку подаємо позов і оскаржимо сам наказ про призначення перевірки, але так як розгляд справи в суді вимагає часу, паралельно пишемо заперечення на акт перевірки, потім проходимо процедуру адміністративного оскарження ухвалених податковою рішень (що вони будуть не на користь клієнта, було очевидно з самого початку), і вже потім будемо оскаржувати в суді. Ми припускали, що якщо ми переможемо в справі про оскарження наказу, то і ППР будуть скасовані.

Все вийшло, як ми і планували. Спочатку було прийнято рішення у справі щодо оскарження наказу на користь нашого клієнта (читайте тут).

Потім було прийнято рішення на користь нашого клієнта щодо оскарження вищевказаних податкових повідомлень-рішень.

При цьому суди послалися в своїх рішеннях на справу №200 / 4324/19-а про оскарження наказу, рішення по якому набрало законної сили 25.09.2019 року.

Суди погодилися з нашими доводами і вказали, що згідно з ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, в якому беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Здійснення перевірки є необхідною умовою для винесення податкових повідомлень-рішень у випадку встановлення контролюючим органом порушень податкового та іншого законодавства, дотримання якого контролюється податковими органами, тому при відсутності проведеної перевірки як юридичного факту у контролюючого органу відсутня компетенція на винесення податкового повідомлення-рішення.

Така компетенція не виникає в силу одного лише факту вчинення платником податків податкового правопорушення. Для визначення контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків шляхом прийняття податкового повідомлення-рішення в зв'язку допущеними таким платником порушеннями необхідно дотримати певних умовах, а саме - спочатку провести податкову перевірку.

Отже, нормами Податкового кодексу України, з дотриманням балансу публічних і приватних інтересів, встановлені умови і порядок прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок. Тільки їх дотримання може бути належною підставою для наказу про проведення перевірки. Невиконання цих вимог призводить до визнання перевірки незаконною і відсутність правових наслідків такої.

Таким чином, в разі незаконності перевірки, прийнятий за її результатами акт індивідуальної дії слід визнавати протиправним і скасування.

Рішення встояло також у Верховному суді.

Справа № 200/8494/19-а