Незаконною є перевірка, що проведена на підставі ухвали слідчого судді

Незаконною є перевірка, що проведена на підставі ухвали слідчого судді

До такого висновку прийшов Верховний Суд в Постанові 19.10.2018 у справі № 805/3137/17-а.

Суд зазначив, що відповідно до принципів законності та заснованості на законі (стаття 19 Конституції України), відповідач зобов'язаний був діяти винятково на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Поміж підстав, вказаних у  статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», відсутня така підстава, як проведення позапланової перевірки Держпрацею за ухвалою слідчого судді у кримінальному провадженні.

Верховний Суд не погодився з висновками судів попередніх інстанцій, які, з посиланням на Постанову Кабінету Міністрів України "Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами" від 13 серпня 2014 року N 408 (далі -Постанова КМУ) та статтю 31 Закону України "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік", зробили висновок про можливість призначення позапланових перевірок за рішенням суду у кримінальному провадженні.

Верховний Суд зробив висновок про те, що стаття 31 Закону України "Про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" має чітко визначену у ній тривалість часу, протягом якого вона діє, а саме серпень-грудень 2014 року.

Враховуючи, що Постанова КМУ була видана лише на підставі зазначеної статті, Верховний Суд прийшов до висновку, що Постанова КМУ вичерпала свою дію в часі протягом серпня-грудня 2014 року, а тому застосовувати вказані норми під час призначення та проведення перевірок у 2017 році неможливо.

Тому проведення позапланової перевірки на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні є незаконними.

Враховуючи незаконність проведення позапланової перевірки, припис виданий на підставі такої ухвали також є незаконним та має бути скасований.