Аліменти з винагороди військовослужбовців

Аліменти з винагороди військовослужбовців
Хоч війна й внесла свої корективи в наше життя, залишаються деякі обов’язки, які необхідно виконувати попри за все. Одним з таких обов’язків  є утримання батьками своїх дітей, який має виконуватись добросовісно, і не має жодних виключень.

Проте самі по собі механізми стягнення аліментів на дитину та види доходів, з яких стягуються аліменти, мають особливості для різних категорій платників, зокрема для військовослужбовців, і в цьому ми сьогодні разом розберемося.

Перш за все необхідно зазначити, що для військовослужбовців немає жодних відмінностей щодо того, на підставі якого документу стягуються аліменти. Крім того, в цій статті мова буде йти лише про стягнення аліментів за допомогою суду.

Це може бути судове рішення – тоді аліменти будуть стягуватись з дати подання позову до суду, або судовий наказ – в такому випадку аліменти починають стягуватись з моменту подання заяви про видачу судового наказу, але є можливість стягнути аліменти й за минулий час, але це вже тема окремої статті.

Думаю, в читачів, які далекі від юриспруденції,  може виникати питання, яка відмінність між рішенням суду і виданням судового наказу.

Якщо зовсім просто, то у випадку стягнення за наказом, законом (ч.5 ст.183 СКУ) встановлені не тільки розмір часток доходу, з якого стягуються аліменти (на одну дитину - одна чверть, на двох дітей - одна третина, на трьох і більше дітей - половина заробітку (доходу) платника аліментів), але й гранична сума аліментів - не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Якщо це рішення суду, то, як кажуть, є варіанти. В тому числі за рішенням суду аліменти можуть бути стягнуті в твердій грошовій сумі і тоді вже не має значення розмір доходу платника аліментів, бо виконавець стягувати ту суму, яка є в рішенні, та й ще й індексацію може провести на підставі абзацу третього частини  першої статті 71  Закону України «Про виконавче провадження». В будь-якому випадку розмір аліментів не може перевищувати 50% доходу платника аліментів.

Звичайно, нічого в цьому світі не має постійного, тож і розмір та спосіб стягнення аліментів можуть змінюватись, але лише в судовому порядку.

Необхідно зазначити, що зменшити розмір аліментів досить реально, але необхідно довести зміну обставин та неможливість сплачувати аліменти у встановленому судом раніше розмірі.

За заявою платника аліментів (військовослужбовця) або одержувача аліментів до начальника військової частини, в якій необхідно вказати наступні дані: прізвище, ім'я та по батькові одержувача аліментів, його місце проживання, відомості про дитину, на яку сплачуються аліменти (прізвище, ім'я, по батькові та дата народження), розмір аліментів, банківські реквізити для зарахування, реквізити виконавчого документа, номер виконавчого провадження та найменування територіального органу державної виконавчої служби або ПІБ приватного виконавця, на виконанні якого перебуває відповідне провадження, аліменти стягують з грошового утримання військовослужбовця.

Якщо такої заяви військовослужбовець не подав, то завжди можна звернутись до виконавця, який виносить відповідну постанову, яку направляє в ту військову частину, в який служить платник, а якщо це не відомо, то виконавець має звернутись до Міністерства оборони України, яке, в свою чергу, направить постанову до відповідної бухгалтерії для здійснення утримань.

Якщо один із батьків вносив аліменти добровільно, без потреби у відкритті судового виконавчого провадження, отримувач аліментів може звернутися до компанії, де працював платник перед мобілізацією, і подати запит про повернення виконавчого документа. Потім цей документ треба передати військовій частині, де служив платник аліментів. Отримувач також може звернутися до державного або приватного виконавця для відкриття виконавчого провадження, отримання інформації про місце служби платника та надіслання рішення про стягнення до військової частини.

Відповідно до абзацу першого пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України № 168 від 28.02.2022 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським виплачується додаткова винагорода в розмірі до 30 000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій російською федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів.
Механізм та умови виплати грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту України, деяким іншим особам визначається відповідно до Наказу Міністерства оборони України № 260 від 07.06.2018 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам»

Відповідно до пункту 2 Розділу І Наказу № 260 грошове забезпечення включає: щомісячні основні види грошового забезпечення; щомісячні додаткові види грошового забезпечення; одноразові додаткові види грошового забезпечення.

До щомісячних основних видів грошового забезпечення належать: посадовий оклад; оклад за військовим званням; надбавка за вислугу років.

До щомісячних додаткових видів грошового забезпечення належать: підвищення посадового окладу; надбавки; доплати; винагорода військовослужбовцям, які обіймають посади, пов`язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту; премія.

До одноразових додаткових видів грошового забезпечення належать: винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов`язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту); допомоги.

Так, щомісячні основні та додаткові види виплачуються в поточному місяці за минулий. Одноразові додаткові види в місяці видання наказу про виплату або в наступному після місяця, в якому наказом оголошено про виплату (з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України).

Наказом Міністерства оборони України від 25.01.2023 № 44 (застосовуються з 01.02.2023) внесено зміни до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, від 07.06.2018 № 260 додаткова винагорода визначена Постановою КМУ від 28.02.2022 № 168  належить до одноразових видів грошового забезпечення.

Згідно абзацу шістнадцятого пункту 2 розділу I Порядку № 260 (із змінами, зареєстрованими в Міністерстві України 30 січня 2023 року), встановлено, що до одноразових додаткових видів грошового забезпечення належать: винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов`язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту), а також додаткова винагорода на період дії воєнного стану.

Відповідно до Постанови КМУ від 26.02.1993 № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» (у редакції, яка діяла до 16.11.2022), зокрема п.п 2 п.1 утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з: усіх видів доплат і надбавок до заробітної плати.

При цьому, пунктом 8 цієї ж постанови (у редакції, яка діяла до 16.11.2022) передбачено, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв`язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Додаткова винагорода передбачена пунктом 1 Постанови КМУ від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» не має постійного характеру, а передбачена на період дії воєнного стану, який введено 24 лютого 2022 року Указом Президента України №64/2022 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Разом з тим, постановою КМУ від 11.11.2022 № 1263, яка набула чинності 16.11.2022, внесено зміни до пункту 8 Постанови КМУ від 26.02.1993 № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб», якою передбачено стягнення з інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану.

Основна дискусія точиться навколо того, чи мають стягуватись аліменти додаткової винагороди військовослужбовців, яка виплачується за період воєнного стану, як встановлено  постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2022 року № 1263, навіть петиції подаються.
І тут, традиційно, думки розділились, в тому числі і в суддів. 
Деякі вважають, що так, утримання аліментів з військовослужбовців Збройних Сил України не провадиться з додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану (рішення у справах  №№ 638/15016/20,  361/1506/22, 331/4185/19).
Інші навпаки, що  додаткова винагорода, визначена Постановою КМУ від 28.02.2022 № 168 яка виплачується на період воєнного стану належить до одноразових видів грошового забезпечення і не включається до переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб  (рішення у справах №№ 634/1285/19, 200/5237/22, 207/2862/19).

Сподіваємося, що крапку у цьому спорі поставить Верховний Суд.