Зміна територіальної підсудності справ

Зміна територіальної підсудності справ
Попри війну здійснення судочинства в Україні не зупиняється, бо доступ громадян і представників бізнесу до захисту прав та інтересів у судовому порядку ніщо не може обмежувати. Правосуддя можна вважати елементом національної безпеки, а судові установи – об'єктами критичної інфраструктури. Проте через бойові дії та тимчасову окупацію певних територій нашої держави військами РФ десятки судів припиняють своє функціонування.

Задля забезпечення належного та безперервного здійснення правосуддя було прийнято ряд нормативно-правових актів, щоб стабілізувати ситуацію. Зокрема, стосовно зміни територіальної підсудності справ. На сьогодні можна відзначити цілком ефективну роботу судової системи. Протягом дії правового режиму воєнного стану українськими судами було ухвалено понад 2,5 мільйона рішень.

Рішення про зміну підсудності

До відома! Територіальна підсудність – це порядок розподілу справ між судовими установами одного рівня (приміром, першої інстанції) відповідно до території, на яку поширюється їхня юрисдикція.

Справу повинен розглядати суд:
  • у межах територіальної юрисдикції якого вчинене правопорушення,
  • за місцем знаходження однієї зі сторін (переважно відповідача).
В статті 32 КПК зазначається, що «кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення». В статті 27 ЦПК йдеться про підсудність справ (подання позовів) за місцем проживання/ перебування для фізичних осіб чи місцезнаходженням для юридичних осіб відповідача.

Натомість з початком повномасштабного збройного вторгнення РФ в Україну певна частина судів втратила можливість виконувати свої функції. Верховна Рада відреагувала на це прийняттям закону №2112-IX від 3 березня 2022, яким внесено зміни до ч.7 ст.147 закону №1402-VIII «Про судоустрій й статус суддів» від 2 червня 2016. Йдеться про можливість зміни територіальної підсудності справ в період воєнного стану.

Особливості процедури:
  • рішення про таку зміну ухвалюється Вищою радою правосуддя за поданням Голови Верховного Суду (якщо неможливо – за розпорядженням Голови ВС);
  • підсудність переходить до судової установи, що найбільш територіально близька, чи іншого визначеного суду;
  • після зміни підсудності до визначеної судової установи подаються як нові позови, так і переходять справи, що вже перебували на розгляді.
Важливо! Актуальна інформація як про зміну, так і відновлення територіальної підсудності міститься на офіційному веб-ресурсі Верховного Суду. Відвідувачі можуть скористатися відповідною мапою та зведеною таблицею.

Більшість судів на деокупованих територіях відновили роботу. Саме зараз, в серпні 2022-го, варто звернути увагу на особливості відновлення територіальної підсудності деяких судів, зокрема, у Харківській та Миколаївській області. Суди можуть працювати за новими адресами, зважаючи на пошкодження та руйнування будівель, де ними здійснювалось правосуддя раніше.

Процедура відрядження суддів

Для повноцінного функціонування судів за обставин переходу територіальної підсудності застосовується процедура відрядження суддів з тимчасово окупованих територій чи регіонів, де ведуться бойові дії. Адже через перехід підсудності деякі суди та судді виявилися аж надто перевантаженими. Тому відрядження покликані допомогти суддям, яким передано аж надто багато справ.

До відома!
При вирішенні питання про місце відрядження беруться до уваги наступні обставини:
  • а) робочий стаж;
  • б) потреба конкретного суду в судді відповідної спеціалізації. Натомість в процесі відрядження суддів місцевих судів не обійшлося без проблем. Чимало суддів подавали заяви до одних і тих же судів чи до судових установ, які взагалі відсутні в переліку, тобто до них немає можливості перевестися. Подібна ситуація характерна як для місцевих, так і для господарських й адміністративних судів.
Залишається складною ситуація з кадрами в апеляційних судах, до яких перейшла територіальна підсудність судових справ. Наразі триває їхнє кадрове посилення також через залучення суддів з тимчасово непідконтрольних Україні території та регіонів, де ведуться бої.

Проблеми при зміні територіальної підсудності

Крім кадрового питання зміна територіальної підсудності пов’язана з виникненням ряду інших проблем. Передусім, здійснення правосуддя ускладнюється тим, що частина справ залишилися на тимчасово окупованих територіях.

З метою відновлення справ та проваджень здійснюються наступні кроки:
  • коли справи вдалося вивезти, то вони розподіляються між суддями визначеного суду, та розглядаються заново вже новим складом суду;
  • коли справи не вдається передати, то за наявності рішення 1-ої інстанції кожну конкретну справу можна відновити згідно з положеннями процесуального права;
  • коли рішення у справі ще не ухвалювалось, сторона має подати новий позов, після чого розгляд здійснюється з самого початку.
Ще одна значна проблема – це повідомлення учасників процесу. Сьогодні межі тимчасово окупованих територій на рівні законодавства не визначені. Щоб повідомити учасників процесу про судове засідання, слід використовувати загальний порядок, що не завжди є можливим.

До відома! У квітні на розгляд парламенту було подано законопроєкт №7316, яким передбачалася можливість виклику/ повідомлення про дату, час та місце засідання суду за допомогою SMS, e-mail, месенджерів та оголошення на сайті судової влади. Проте 1 липня 2022-го проєкт було відхилено та знято з розгляду.

Наразі суди не вправі викликати учасників процесу за допомогою месенджерів. Повідомлення електронною поштою або через SMS можливе лише за попередньою заявою сторони.

Внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії судова система нашої держави зіткнулася з небаченими викликами. Щоб забезпечити невід’ємне право кожного громадянина України на доступ до правосуддя, довелося здійснити ряд кроків, серед яких – зміна територіальної підсудності справ. Попри певні складнощі та проблеми судова система України наразі ефективно функціонує.