Зупинення реєстрації податкових накладних – чума для бізнесу?

Зупинення реєстрації податкових накладних – чума для бізнесу?
Справжньою бідою сучасного бізнесу є дві проблеми – зупинення реєстрації податкових накладних та  встановлення відповідності підприємств критеріям ризиковості платника податку.
Причому одне витікає з другого, встановлення відповідності підприємств критеріям ризиковості платника податку тягне за собою зупинення реєстрації податкових накладних.

І з цим стикнулися всі наші клієнти, до єдиного, це означає, що проблема є масштабною. Ситуація суттєво погіршилась після набрання чинності 14 жовтня 2022 року оновленим Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (РК), затвердженим постановою Кабміну №1154.

Це підтверджується, зокрема, тим, що  Спілка українських підприємців (СУП) вимушена була звернулася до Президента України з пропозицією сприяти врегулюванню проблемних питань бізнесу, пов’язаних із блокуванням податкових накладних, оскільки їх просто закидали скаргами підприємці. А також декілька петицій підприємців з цього питання зібрали вже десятки тисяч підписів.
Особливо такі дії болючі для бізнесу саме зараз, в умовах війни, коли й так бізнес стикається з неймовірно складними викликами, а податкова його «добиває», прикриваючись гаслами про боротьбу з ухиленням від сплати податків.
Суди, як правило, задовольняють позови, але між тим, як податкова зупинить реєстрацію податкової накладної та встановить відповідність підприємства критеріям ризиковості платника податку, може пройти місяці і роки.
Ба більше, навіть після винесення остаточного рішення в справі, податкова не поспішає його виконувати, і бізнесу доводить докладати значних зусиль, щоб примусити податкову виконати рішення суду, і не завжди успішно.
Як вже зазначено вище, суди частіше за все стають на сторону платника податків, як і в справі №640/14646/22, в якій ми захищали інтереси клієнта і вимагали зобов'язати Державну податкову службу України зареєструвати податкову накладну № 3 від 01 грудня 2021 року на суму 2 064 000,00 грн, у тому числі ПДВ - 340000,00 грн.
Наші вимоги були задоволені. Рішення було прийнято 17 листопада, і це перша інстанція.

Думаю, нікому не потрібно пояснювати, що вже майже рік ці гроші фактично «заморожені», а як гроші знецінюються, думаю, також зрозуміло. Ось так і вбивають бізнес.

Що ж сказав суд?

Суд встановив, що реєстрацію податкової накладної позивача зупинено з тих підстав, що коди УКТЗЕД/ДКПП товару/послуг відсутні в таблиці даних податку на додану вартість, як товари/послуги, що на постійній основі постачаються (виготовляються), та їх обсяг постачання дорівнює або перевищує величину залишку обсягу придбання такого товару/послуги та обсягу його постачання, що відповідає п. 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій.

Аналізуючи законодавство та фактичні обставини справи, суд звернув увагу, що у разі зупинення реєстрації податкової накладної на підставі пункту 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій, контролюючий орган має витребувати від платника документи на спростування наявних у органу ДПС сумнівів, пов`язаних з легальністю діяльності юридичної особи, вказавши, які саме аспекти належить висвітити платнику податків у своїх поясненнях.

Невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості актів індивідуальної дії призводить до їх протиправності.

Як вбачається зі змісту квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної, контролюючий орган вказав, що господарські операції платника податків відповідають пункту 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій.

Суд зауважив, що зупинення реєстрації ПН/РК за пунктом 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій відбувається у разі одночасного дотримання трьох умов:
  • відсутність товару в таблиці даних платника податку на додану вартість, як товару, що на постійній основі постачається;
  • обсяг постачання дорівнює або перевищує товарні залишки;
  • переважання в такому залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному веб-сайті ДПС.
Натомість, надіслана позивачу квитанція містить вимогу щодо надання пояснень та копій документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК для розгляду питання прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, без зазначення конкретної пропозиції щодо переліку документів, необхідних та достатніх для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, що призводить до необґрунтованого обмеження права платника податків бути повідомленим про необхідність надання документів за вичерпним переліком, а не будь-яких на власний розсуд.

Поряд з цим, форма рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН визначена Порядком №520.

Форма такого рішення передбачає, що у разі відмови в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН через ненадання платником податку копій документів, документи, які не надано, повинні бути підкресленими, тобто конкретно вказані.

Проте, в порушення наведених вимог законодавства, в оскаржуваному рішенні від 09 лютого 2022 року №3779699/39354310 хоч і вказано, втім не зазначено, які саме із наданих документів складено з порушенням законодавства та норми якого саме закону порушено.

У той же час, суд звертає увагу, що конкретні первинні та розрахункові документи окремо у позивача не витребовувалися.

Таким чином, рішення суб`єкта владних повноважень не містять чіткої підстави їх прийняття, що свідчить про їх необґрунтованість.

А зважаючи на наявність передбачених законодавством документів, які свідчать про проведення господарських операцій між позивачем та його контрагентом та на те, що такі документи були надані контролюючому органу, суд встановив, що податкова не мала правових підстав для відмови позивачу у реєстрації податкової є необґрунтованим, безпідставним та таким, що підлягає скасуванню та зобов`язав ДПС України зареєструвати податкову накладну датою її фактичного подання для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Отже, в будь-якому випадку, бізнесу нічого не залишається, як боротись з порушенням своїх прав.

Як боротися, встановлено Наказом Міністерства фінансів України №520 від 12 грудня 2019 року, яким затверджено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Порядок №520).

Цим Порядком визначено механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, порядок дій платника податків та податкової у разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Спрощено це виглядає так.  Сформована в автоматичному режимі квитанція про зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН з причиною зупинення направляється платнику податку. Завдання останнього – подати інформацію та копії документів, що підтверджують реальність здійснення операції, відображеної у ПН/РК.

Комісія регіонального рівня ДПС зобов'язана протягом 5 робочих днів:
  • або направити квитанцію про реєстрацію ПН/РК;
  • або направити рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.
Таке рішення можна оскаржити протягом 10 днів до комісії центрального рівня ДПС, в якої також  10 робочих днів на прийняття рішення. Якщо рішення про відмову – їдемо до суду. І тут вже як пощастить і з судом, і з суддею.
До речі, в практиці бували й поодинокі випадки, коли скарги задовольняє сама податкова.

В будь-якому випадку необхідно діяти негайно, щоб як мога швидше отримати позитивне рішення суду і змусити ДПС його виконати. 
І тут треба не забувати використовувати такий інструмент, як судовий контроль.