Підвищення кваліфікації адвокатів під час війни

Підвищення кваліфікації адвокатів під час війни
Вже багато років адвокатів зобов’язують підвищувати свою кваліфікацію, спочатку це були не дуже строгі правила і жодної відповідальності, надалі «гайки» закручували, почали вимагати у якості доказів підвищення кваліфікації сертифікати від акредитованих НААУ заходів, потім перестали враховувати самостійне підвищення кваліфікації, написання статей до професійних видань, тощо.
 
Згідно до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України, який затверджено рішенням Ради адвокатів України від 3 липня 2021 року № 63 (далі – Порядок), кожен адвокат мав набрати мінімум 10 залікових балів протягом року (п. 19 Порядку), 2 з яких мають бути з етики, а молоді адвокати і того більше – 16 залікових балів (п. 20 Порядку).

Відповідно до п. 31 Порядку, адвокати, які мають заборгованість зі  сплати щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, позбавлені доступу до системи підвищення кваліфікації адвокатів.
Дія вказаних вище пунктів п. 19, 20 Порядку призупинена на період воєнного стану відповідно до рішення Ради адвокатів України від 16 березня 2022 року № 30.
Отже, фактично з початку запровадження воєнного стану і до моменту його закінчення обов’язку підвищувати свою кваліфікацію в адвокатів більше нема, і це стало справою добровільною, як і до впровадження рішень щодо впровадження обов’язкового підвищення кваліфікації адвокатами.

На мою думку, в принципі введення вимоги щодо підвищення кваліфікації адвокатами з застосуванням відповідальності, позбавлено сенсу.

Так, ті адвокати, які бажали розвиватись, робили це не залежно від будь-яких вимог, а цікаві заходи для адвокатів збирали сотні колег. Ба більше, це дійсно дуже цікаво ділитись досвідом, оскільки не завжди все можна прочитати в законах, є практика, яка дуже відрізняється від теорії.
Зазначене доводить те, що навіть після зняття вимоги про обов’язковість підвищення кваліфікації, навіть під час війни колеги продовжують приймати участь у відповідних заходах. Наприклад, у всіх заходах з підвищення кваліфікації, в яких я особисто приймала участь, приймали участь також тисячі інших колег. Навіщо вони це робили? Обов’язку ж нема.

До речі, Вища школа адвокатури провела цілу низку безкоштовних заходів з підвищення кваліфікації, що є наразі дуже важливим, оскільки багато колег втратили свою практику, дохід, чи взагалі змушені були виїхати зі свого місця проживання не тільки в інші регіони України, але й за кордон. 

Нажаль через прийняття рішень про обов’язкове підвищення кваліфікації призвело до того, що це стало «зобвязалівкою» та способом заробляння грошей для причетних до цього колег, та нічого спільного з підвищенням рівня кваліфікації не має. Все що потрібно адвокату, це записатись, заплатити, прийняти участь. Іноді, якщо докласти зусиль, можна й безкоштовно прийняти участь у відповідних заходах. Чи слухав ти в цей час, чи займався своїми справами, лише щоб набрати бали, нікого не цікавить. При цьому заможні колеги є у виграшному стані в порівнянні з тими, в кого дохід не достатньо великий, а таких дуже багато, особливо в маленьких містечках.

Відповідь очевидна – у навчанні чомусь новому та отримані практичних порад є потреба в самих адвокатів. Ми читаємо статті один одного, дискутуємо, обмінюємось досвідом, відвідуємо семінари, вебінари, форуми, моніторимо судову практику для того, щоб бути конкурентоспроможними на ринку юридичних послуг, а не тому, що нас до цього хто-то зобов’язав.   

На мою думку, якщо і вводити знову в дію положення про обов’язкове підвищення кваліфікації, то лише з наданням всім адвокатам можливості набирати необхідну кількість балів безкоштовно, адже всі адвокати сплачують відчутну суму коштів щорічно, і цього наразі має бути достатньо для проведення відповідних заходів, особливо онлайн. 

Далі вже оператори підвищення кваліфікації, які хочуть заробити грошей, мають проводити такі заходи та з такими дійсно цікавими спікерами, що адвокати самі прийдуть і з задоволенням сплатять. Лише здорова конкуренція в цьому питанні може привести до бажаного результату – хороші лектори нададуть адвокатам ті знання та поділяться тим досвідом, які дійсно дозволять адвокату розвиватись, а не відвідувати заходи заради балів.