Розірвання шлюбу в умовах воєнного стану

Розірвання шлюбу в умовах воєнного стану
Для того, щоб зрозуміти, наскільки питання розірвання шлюбу актуальне, достатньо зайти в єдиний реєстр судових рішень і подати запит «про розірвання шлюбу», в полі «форма судового рішення» обрати «рішення» і побачити результат. Так, лише за жовтень 2022 року прийнято вже більше 17 тисяч рішень щодо розірвання шлюбу. І це лише шлюби, які були розірвані в судовому порядку, який, звичайно, не є єдиним.

В інтернеті вже досить багато матеріалів на цю тему, не хочеться повторюватись, тому спробую висвітлити не тільки способи розірвання шлюбу, але й надати практичні поради, з урахуванням дії воєнного стану та пов’язаних з цим особливостей.
Звертаю увагу, що в цій статті мова йде лише про розірвання шлюбу між громадянами України, без урахування особливостей інтернаціональних шлюбів.



Як бачимо, способи розірвання шлюбу як до введення воєнного часу, так і після, залишились без змін, але все ж таки є певні особливості, які обов’язково необхідно врахувати під час вирішення питання, який саме спосіб розірвання шлюбу обрати.

На які фактори необхідно звернути увагу при обранні способу розірвання шлюбу?
  • Перш за все, це наявність спільних неповнолітніх дітей. Якщо діти є, навіть за наявності згоди подружжя щодо розірвання шлюбу, справа має вирішуватись судом. 
  • Далі – наявність згоди між подружжям щодо розірвання шлюбу. Якщо обидва згодні, тоді:
    - подружжя без дітей може звернутись до органів ДРАЦС чи до консульських установ України;
    - для подружжя з дітьми до суду, але зі спільною заявою подружжя про розірвання шлюбу.
  • Якщо згоди не має – то тільки в суді і тільки в позовному порядку, не залежно від наявності дітей.
Коли зі способом визначились, необхідно зрозуміти, куди саме звертатись, і в цьому питанні війна внесла корективи.
Так, якщо для розірвання шлюбу у органах ДРАЦС раніше необхідно було звернутись до органу ДРАЦС за місцем проживання одного з подружжя (звичайно, якщо подружжя проживало не за однією адресою), то тепер, відповідно до змін до  Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні,  до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану. Також можна подати заяву до центрів надання адміністративних послуг.

Щодо консульських установ, то звертаємось у найближчу до вас консульську установу.
І в органах ДРАЦС, і в консульських установах, шлюб може бути розірвано як за спільною заявою подружжя, так і за заявою одного з подружжя, якщо другий із подружжя визнаний безвісно відсутнім, чи недеєздатним, або засуджений до позбавлення волі на строк від трьох років. Звичайно, всі ці обставини мають бути підтверджені відповідним рішенням суду.

Докладно про розірвання шлюбу через органи ДРАЦС або через консульські установи України можна дізнатись на сайті відповідного органу ДРАЦС чи консульства. 


Важливо: 
- Якщо з поважних причин хтось з подружжя не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу ДРАЦС, то інший з подружжя може подати таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчено.
- Якщо не має можливості з’явитись у встановлений для державної реєстрації розірвання шлюбу день, то необхідно подати заяву про перенесення розірвання шлюбу на іншу дату, але протягом одного року з моменту подання заяви про розірвання шлюбу. Інакше заява втратить чинність. 
- Наявність майнового спору не впливає на розірвання шлюбу;
- Якщо є бажання відновити дошлюбне прізвище, необхідно подати відповідну заяву. 

І якщо з органами ДРАЦС та консульськими установами України все зрозуміло, то на те, в який суд звертатись, впливає цілий ряд факторів, зокрема:
- Місце проживання відповідача (ст. 27 ЦПК України);
- Наявність неповнолітніх дітей, та з ким вони проживають (ст. 28 ЦПК України);
- Чи проживає відповідач/позивач за адресою реєстрації.
- Чи здійснює суд за місце проживання відповідача (а в окремих випадках – позивача), правосуддя під час дії воєнного стану. 

Якщо суд, до якого необхідно звернутись, не здійснює правосуддя, то необхідно звернутись до переліку судів, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану, його можна знайти, наприклад, на сайті Верховного Суду, та визначитись, до якого саме суду необхідно подавати заяву.

На що ще необхідно звернути увагу.
Якщо позивач та/або відповідач внаслідок війни не проживають за адресою реєстрації, то в позовній заяві обов’язково необхідно зазначити адресу, за якої сторони проживають, та надати докази фактичного місця проживання, наприклад,  довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Це має важливе значення для звернення до належного суду відповідно до територіальної підсудності справ.

Як ви вже могли побачити зі схеми, то є дві різні процедури розірвання шлюбу в суді:
  • В порядку позовного провадження;
  • За спільною заявою подружжя.
І якщо розірвання шлюбу в порядку позовного провадження є всім знайомим, то зі спільною заявою подружжя не все однозначно, навіть суди в цьому питанні допускають помилки.

Прикладом може слугувати справа  № 204/5391/22, в якій суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження у справі, а апеляційний суд ухвалу суду скасував та направив справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Необхідно врахувати, що спільну заяву подружжя про розірвання шлюбу може подавати до суду навіть подружжя, яке має дітей, але разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. 

Важливо! Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. 
Справа за спільною заявою про розірвання шлюбу розглядається в порядку окремого провадження та рішення має бути прийнято судом після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Суд в таких справах встановлює лише, що:
  • заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка;
  • після розірвання шлюбу не будуть порушені особисті та майнові права жодного з подружжя; 
  • після розірвання шлюбу не будуть порушені права дітей цього подружжя.
При цьому не має жодного значення, які причини спонукали подружжя до розірвання шлюбу. Також суд не вправі вживати заходів для примирення подружжя, що в позовному провадженні може досить таки затягнути процес розлучення.  

Отже, такий спосіб розірвання шлюбу добре підходить подружжям, які мають спільну волю на розірванням шлюбу, але мають дітей, проте бажають розірвати шлюб якомога скоріше.

З іншої сторони, зважаючи на положення ст. 274 ЦПК України, справу про розірвання шлюбу можна розглядати в порядку спрощеного провадження, але все ж таки розгляд справи буде тривати довше, ніж за спільною заявою подружжя.
 
При розгляді справи в порядку позовного провадження – спрощеному чи загальному, відповідач завжди може вимагати примирення (ч. 7 ст. 240 ЦПК України), крім того, рішення суду може бути оскаржене. 

До речі, судова практика свідчить про те, що не завжди суди задовольняють позови про розірвання шлюбу. Наприклад, у справі № 494/976/22 суд відмовив позивачці, яка переїхала внаслідок війни до Німеччини, в розірванні шлюбу. 
Своє рішення місцевий суд обґрунтував тим, що розірвання шлюбу не відповідає дійсній волі відповідача, який не розуміє, які існують підстави для розірвання шлюбу. Крім того, судом встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу не суперечить на час розгляду справи інтересам одного з них. Також в матеріалах провадження відсутні будь-які докази щодо окремого проживання сторін з березня 2022 року, припинення особистих стосунків та ведення спільного господарства.
Суд апеляційної інстанції рішення суду першої інстанції скасував, зазначивши, що небажання збереження шлюбу не потребує доведенню відповідними доказами, оскільки це є правом особи припинити шлюбні відносини, а суд, розглядаючи такий спір, повинен лише встановити фактичні взаємини подружжя, причини подання позову, та інші обставини життя подружжя, і за умови встановлення, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення, ухвалити рішення про розірвання шлюбу.

Як вже зазначалось, справа про розірвання шлюбу може розглядатись в порядку спрощеного позовного провадження (ст. 274 ЦПК України). 

Це дає наступні переваги:
  • скорочені строки - справа має бути розглянута в строк, що не перевищує шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі;
  • суд може розглядати справу без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами (за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше);
  • оскаржити можна лише в апеляції, за виключенням випадків, визначених пп. а-г п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК України.
Практика показує, що це оптимально, просити розірвання шлюбу в спрощеному провадженні, в тому числі це розвантажує роботу суду.

Що не рекомендовано, так це «складати яйця в одну корзину», якщо бажаєте якнайшвидше розірвати шлюб. Якщо в одній позовній заяви почати вирішувати всі питання, що часто є супутніми з розірванням шлюбу, наприклад, поділ майна, то справа може затягнутись на роки. 

До нашого адвокатського об’єднання часто надходять запитання, а що робити, якщо позивач знаходиться за кордоном.
Ми радимо в цьому випадку бути сучасними і використовувати можливості електронного суду. Якщо ж такої можливості нема (що на сьогодні вже звучить фантастично, оскільки сформувати електронний підпис можливо навіть знаходячись за тисячі кілометрів від України), то можна надіслати позовну заяву поштою. Важливо, щоб заява відповідала вимогам закону, сплатити судовий збір (це також можна здійснити он-лайн), додати необхідні документи (які правильно завірити), та заявити одразу клопотання про розгляд справи у спрощеному проваджені без виклику сторін. Але в такому випадку виникає проблема комунікації з судом, оскільки направляти листи за кордон суд точно не буде. Як варіант, можливо звернутись до адвоката, який допоможе провести справу в суді.

Ще один плюс на користь електронного судочинства, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси (ч. 5 ст. 272 ЦПК України). При цьому днем вручення судового рішення буде вважатися день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Якщо ж справа буде розглядатись в загальному позовному провадженні, а відповідач не буде не з’являтись в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин, то суд вправі провести заочний розгляд справи.

Зважаючи на все вищевикладене, попри війну та вимушене переселення навіть за кордон, шлюб можна розірвати достатньо швидко, що підтверджується практикою як нашого адвокатського об’єднання «Радтке-Пряко і партнери», так і аналізом судової практики.