Реєстраційні дії під час воєнного стану

Реєстраційні дії під час воєнного стану
З початком війни виникла нагальна потреба в захисті інформації, що міститься у державних реєстрах, від несанкціонованих втручань. На деякий час функціонування реєстрів було припинене або обмежене, і лише наприкінці березня – на початку квітня розпочалося поетапне відновлення.

Зміни до процедури держреєстрації юридичних осіб, ФОП, громадських об’єднань та речових прав на об’єкти нерухомості в період дії воєнного стану були внесені постановами Уряду №209 від 6.03.2022 та №364 від 24.03.2022.

Що принципово змінилося?
  1. Звужене коло осіб, які можуть проводити реєстраційні дії – держреєстрація здійснюється тільки держреєстраторами, посадовими особами Мін’юсту, його територіальних органів, що входять до списку, затвердженого Мін’юстом.
  2. Діють засади екстериторіальності – держреєстрація здійснюється без прив’язки до місця знаходження об’єкта нерухомості, компанії, ФОП чи громадського об’єднання, окрім окремих випадків, коли передбачаються відповідні умови/ обмеження.
  3. Скасована вимога стосовно нотаріального засвідчення автентичності підпису – необхідність такого засвідчення відсутня у тому випадку, якщо:
    - підпис виконується в присутності держреєстратора чи посадової особи;
    - особа підписанта встановлена за допомогою документа, який посвідчує особу.
  4. Скасована вимога стосовно використання в обов’язковому порядку відомостей реєстрів – за обставин, коли доступ до реєстрів (відповідних автоматизованих інформаційних систем) тимчасово відсутній, реєстраційні дії можуть здійснюватися без цих відомостей.
Які дії вчиняють нотаріуси?

Зараз доступний невеликий перелік нотаріальних дій, серед яких – нотаріальне посвідчення довіреностей, заповітів і справжності підписів на документації. За винятком (крім деяких адміністративно-територіальних одиниць) доступні Єдиний реєстр спецбланків нотаріальних документів, Спадковий реєстр, Єдиний реєстр довіреностей.

Увага! Для якнайшвидшого пошуку працюючого нотаріуса у конкретному регіоні (населеному пункті) можна скористатися:
а) інформацією за посиланням: https://npu.ua/news/notary/;
б) спеціально запущеним Телеграм-ботом: @NotariusUaChatBot.

Найближчим часом планується відновлення роботи нотаріусів із засвідчення договорів кредитування та іпотеки, а також здійснення виконавчих написів.

Які реєстраційні дії проводяться для підприємців?

Станом на 30 березня 2022-го здійснюється держ. реєстрація:
  • фізичних осіб – підприємців (ФОП), припинення діяльності ФОП, зміни до інформації про ФОП;
  • товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ);
  • фермерських господарств;
  • акціонерних товариств (АТ), що є банками;
  • зміни видів економічної діяльності, керівника, місцезнаходження юридичної особи.
До відома! З 28 березня відновлена онлайн-реєстрація ФОП в застосунку «Дія» за посиланням: diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop. Натомість закрити ФОП можна тут: diia.gov.ua/services/zakrittya-fop, а внести зміни тут: diia.gov.ua/services/zminennya-danih-fop.