Рейдерські захоплення під час воєнного стану. Як протистояти?

Рейдерські захоплення під час воєнного стану. Як протистояти?
До війни проблеми так званого «реєстраційного рейдерства», тобто незаконного переоформлення нерухомого майна й бізнесу через «чорних нотаріусів», та силового захоплення підприємств до кінця вирішені не були. З введенням воєнного стану до переліку старих проблем додався новий компонент – зловживання з боку військового командування, а саме неправомірне та необґрунтоване вилучення (примусове відчуження) майна на потреби збройних сил та підрозділів територіальної оборони.

До слова, на законодавчому рівні робляться певні кроки для мінімізації ризиків рейдерства у воєнний час. Насамперед йдеться про прийняття чергового «антирейдерського» закону №2255-IX від 12.05.2022 та ряд інших дій. У структурі Мін’юсту продовжує працювати Офіс протидії рейдерству. Проте для кожного підприємця та власника майна лишається актуальним правило: ніхто краще не потурбується за вас, ніж ви самі за себе. Грамотний юридичний супровід та надійна охорона об’єктів – це те, що було та лишається основними запобіжниками від рейдерства.

Реєстраційне рейдерство

До відома! Таким визначенням характеризують незаконне внесення змін до державних реєстрів: речових прав на нерухоме майно або юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (приміром, щодо власника, директора, місцезнаходження компанії). Учасником таких незаконних дій виступає нотаріус, який закриває очі на підроблені документи, що є підставою для переоформлення майна чи бізнесу на третіх осіб. Попри значну кількість прецедентів анулювання свідоцтва на право заняття нотаріальною діяльністю та блокування доступу до реєстрів на певний період, нотаріусів, що готові йти на порушення ще вистачає.

З введенням воєнного стану практично відразу були внесені певні зміни в процедуру проведення реєстраційних дій. Зокрема, було звужене коло осіб, які можуть проводити реєстраційні дії та запроваджений список Мін’юсту з такими особами. Були «відсіяні» нотаріуси, що вже засвітилися за тими чи іншими порушеннями. Але ризики реєстраційного рейдерства за теперішніх умов лишаються значними.

Важливо! Серед універсальних кроків протидії реєстраційному рейдерству варто виділити:
  • Використання сервісу Opendatabot для отримання сповіщень про будь-які зміни в державних реєстрах щодо вашої компанії в режимі реального часу.
  • Правильне оформлення установчих документів, зокрема – врегулювання таких питань, як укладення угод відчуження часток, вчинення правочинів керівником та визначення значних правочинів.
  • Вчасна реакція на посилений інтерес до бізнесу з боку представників місцевої влади та контролюючих органів.
  • За підтримки юриста розробка алгоритму дій (включно – й для співробітників) на випадок рейдерської атаки в тому чи іншому вигляді.

Новий антирейдерський закон

Верховна Рада прийняла довгоочікуваний закон №2255-IX, спрямований на боротьбу з реєстраційним рейдерством. Набуде чинності цей закон 26 липня 2022-го, та допоможе ліквідувати ще певну кількість лазівок для незаконних дій у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

До відома! Нововведення цього нормативно-правового акту забезпечують надання Офісу протидії рейдерству необхідних важелів впливу для повноцінної діяльності як органа позасудового захисту – адміністративного оскарження. Зокрема, Мін'юст може заборонити реєстраційні дії щодо нерухомості або частки у статутному капіталі компанії, якщо до Офісу протидії рейдерства подано скаргу – на період розгляду скарги. Тобто рейдер не зможе скористатися майном чи бізнесом поки буде тривати розгляд скарги.

Вилучення майна на військові потреби

З введенням в дію режиму воєнного стану виник ризик рейдерства у новій формі – шляхом примусового відчуження або вилучення майна за рішенням військового командування ЗСУ чи територіальної оборони. Процедура унормовується законом №4765-VI від 17.05.2012. Документальне обґрунтування для вилучення – наказ командира військової частини з формулюванням, приміром: «для облаштування тренувальної бази». Вилучатися у юридичних та фізичних осіб можуть ділянки землі із забудовою або без, промислові об’єкти, будівельні майданчики таке інше (в тому числі – у середмісті, де вартість землі на вагу золота).

Важливо! В правомірності такого вилучення буде розбиратися суд. Натомість зараз власнику слід зафіксувати факт вилучення документально. В пакет документів обов’язково має входити:
  1. рішення стосовно вилучення (наказ військового командування), та його узгодження місцевою радою (може не проводитися лише на тих територіях, де ведуться бої);
  2. акт вилучення з описом майна, інформацією про власника, підписом та печаткою органу, яким складався акт, підписом власника або представника;
  3. висновок про оцінку вартості.
За вилучене майно в обов’язковому порядку здійснюється грошова компенсація. Як варіант – майно повертається власнику через суд після закінчення воєнного стану.

На жаль, прецеденти рейдерства за новою схемою вже були зафіксовані. Будьте пильними, та тримайте під рукою телефон адвоката з антирейдерською практикою.