Поради юриста: як зберегти бізнес у 2022-му році за умов пандемії

Поради юриста: як зберегти бізнес у 2022-му році за умов пандемії
Уже третій рік поспіль бізнесмени усіх країн світу змушені проходити надважкі випробування, пов’язані з пандемією COVID-19. Для українських підприємців і так складні «правила гри» в умовах карантинних обмежень та локдаунів ще більше ускладнюються законодавчою невизначеністю, розтягнутими в часі податковими реформами та недосконалістю механізмів державного регулювання й контролю.

У 2022-му українському бізнесу будуть, як і раніше, загрожувати не завжди виправдані санкції від контролюючих органів, рейдерські захоплення, збитки внаслідок крадіжок конфіденційної інформації та чимало інших небезпек. Щоб вистояти за досить складних зовнішніх обставин та обійти «підводні камені» потрібно віднаходити нові ресурси для зростання ефективності та користуватися доступними методами для стабілізації становища компанії на ринку.

Пропонуємо звернути увагу на кілька засобів, які допоможуть підприємцю «не спіткнутися», прямуючи вибоїстими шляхами 2022-го року.

Аутсорсинг та колаборація

Згідно з даними опитування, проведеного KPMG International наприкінці 2021-го, 69% керівників бізнесу у світі шлях до зростання вбачають у стратегічних союзах з третіми особами, угодах M&A, спільних підприємствах та аутсорсингу. Проте в Україні у перспективність таких тактик вірять лише 29% керівників.

Натомість применшення значення можливостей залучення зовнішніх фахівців та співпраці у бізнесі є невиправданим. На разі як великому, так і малому та середньому бізнесу, потрібні спеціалісти якомога вищого рівня: економісти, бухгалтери, юристи, аудитори. Великі компанії можуть дозволити собі знайти фахівців потрібного рівня на ринку праці. Середній та малий бізнес має реальну змогу залучати зовнішніх консультантів для розв’язання багатьох питань. З позитиву від пандемії нам лишається досить вдалий перехід в онлайн багатьох бізнес-процесів та комунікацій. А це дає змогу підприємцю з невеликого провінційного містечка скористатись підтримкою столичних фахівців. І така підтримка, можливо, застереже від падіння в умовах турбулентності.  

Чимало побоювань викликає у деяких підприємців слово «колаборація». Адже іноді воно означає співпрацю з колишніми конкурентами на ринку. Проте саме продуктивна співпраця в умовах пандемії створює ефект синергії та відкриває нові можливості, які недоступні окремим бізнес-суб’єктам самотужки. Приміром – це об’єднання зусиль кількох компаній, що працюють у суміжних нішах, для виходу на зовнішній ринок чи створення нового привабливого для споживачів продукту. Натомість у такій співпраці важливо заздалегідь правильно обумовити права та обов’язки сторін, скріпити взаємовідносини коректно оформленими угодами.

Due Diligence (Дью Ділідженс), Compliance (Комплаєнс) та Forensic (Форензік)

Щоб гідно відреагувати на виклики, пов’язані з пандемією, все більше компаній приходять до необхідності проведення окремої роботи з перевірки та зміцнення економічної безпеки. Йдеться про сукупність заходів щодо комплексної перевірки контрагентів, запобігання дій співробітників, що суперечать закону, та виявлення шахрайських схем, фактів розкрадання активів у компанії.

Нагадаємо, що серед головних уразливостей, які можуть суттєво похитнути чи навіть потопити бізнес:
  • недобросовісність контрагентів та порушення ними закону;
  • кібератаки та інформаційне шпигунство, продаж співробітниками компанії інформації, що представляє комерційну таємницю, конкурентам;
  • прискіплива увага до компанії з боку контролюючих органів;
  • фінансові махінації, шахрайство, хабарництво, розкрадання активів рядовими співробітниками та ТОП-менеджерами;
  • зростання сумнівної та безнадійної дебіторської заборгованості;
  • зовнішнє керування через співробітників компанії та підготовка передумов до рейдерського захоплення;
  • позасудові та судові спори з конкурентами, постачальниками, клієнтами.
Побудова системи економічної безпеки включає запобігання дії зазначених вище уразливостей. Дью Ділідженс забезпечує комплексну перевірку контрагентів та окремих великих угод. Комплаєнс дає змогу вибудувати в компанії систему контролю за дотриманням законодавства та уникнення корупційних ризиків. Форензік дозволяє виявити як потенційно можливі економічні злочини в компанії, так і факти правопорушень, що вже були допущені. Зокрема, в ході фінансових розслідувань збираються докази та обґрунтування, які потім дозволяють передати справу до правоохоронних органів та стягнути компенсацію за завдані збитки через суд.

Антирейдерська програма

В індивідуальному порядку кожній компанії варто створити власну антирейдерську програму. Для цього попередньо за участі досвідченого юриста необхідно провести аналіз поточних умов функціонування бізнесу, виокремити найбільш суттєві ризики, загрози та уразливості. А вже потім створити план реагування на можливе рейдерське захоплення.

Зокрема, серед ефективних заходів протидії рейдерському захопленню:
Забезпечення належної охорони підприємства – як виробничих, так і офісних приміщень (включно пропускний режим, камери, наявність працівників-охоронців).
Розробка інструктажів для персоналу – за допомогою юриста слід створити чек-листи стосовно поведінки співробітників під час перевірок контролюючих органів та безпосередньо за умов незаконного силового втручання.
Перевірка та доведення до ладу фінансової й податкової звітності, кадрової документації, договорів з контрагентами.
Укладення договору про правову допомогу з авторитетною юридичною компанією – в екстрених випадках відлік йде на хвилини, а без попередньої домовленості адвокат не виїде оперативно на місце подій.

Попри прогнозовані складнощі, за даними ряду опитувань, більшість підприємців-респондентів переконані у наявності хороших перспектив для зростання у 2022-му. А якщо при такому оптимізмі ще й прислухатися до порад фахівців, можна з великими шансами досягти бажаного результату.