Можливості українських адвокатів в Німеччині

Можливості українських адвокатів в Німеччині
Професія адвоката відноситься в Німеччині до регульованих державою професій, тому українській адвокат не може працювати в Німеччині саме як адвокат та надавати послуги в різних сферах німецького права лише на підставі своїх українських дипломів та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. 

Для того, щоби працювати адвокатом в Німеччині та мати право називатись Rechtsanwalt/Rechtsanwältin, адвокат має мати кваліфікацію судді (§ 5 Закону про судоустрій Німеччини (DRiG)).  Для цього необхідно закінчити юридичний факультет німецького університету, пройти юридичну практику, обов’язково успішно скласти два  юридичних державних іспити. 

На жаль, українські дипломи про вищу юридичну освіту не визнаються в контексті доступу до жодного з двох необхідних державних іспитів у Німеччині.

Проте, для українських адвокатів все ж існують можливості займатись любимою справою у Німеччині, наприклад:
  • працювати як іноземний адвокат в Німеччині, надаючи юридичну допомогу за українським законодавством; 
  • надавати юридичні послуги у сфері міжнародного права;
  • знайти роботу у юридичних відділах компаній, які працюють в Україні та потребують допомоги з українського законодавства;
  • закінчити юридичну магістратуру в Німеччині та спробувати здати державні іспити.
Для того, щоб практикувати на території Німеччини з питань права України та міжнародного права, відповідно до § 206 Федерального Закону «Про адвокатуру» (BRAO), адвокату необхідно бути прийнятим  до регіональної колегії адвокатів за місцем проживання в Німеччині/знаходження адвокатської фірми та включеним в німецький реєстр адвокатів.

Федеральний Закон «Про адвокатуру» регулює професійні правила адвокатів в Німеччині, тобто права та обов'язки, які адвокат повинен дотримуватися у відносинах з клієнтами та третіми особами, а також інші питання професійної етики.

Для цього необхідно подати заяву німецькою мовою до відповідної адвокатської палати, яка відповідає за населений пункт, в якому проживає адвокат.

На сайті кожної адвокатської палати є така заява та перелік документів, які необхідно додати. Так, наприклад до заяви, яка подається до коллегії адвокатів у Франкфурт на Майні (Rechtsanwaltskammer Frankfurt am Main), необхідно додати:
  1. Автобіографію, виконану в формі таблиці, без пробілів (мається на увазі, що має бути відображене все життя без пропусків якихось років) з фото.
  2. Витяг з реєстру НААУ, виданий не пізніше як за три місяці до подання заяви, з нотаріально засвідченим перекладом, з якого випливає, що проти вас не ведуться жодні процедури або інші відомі обставини, які можуть перешкоджати прийняттю до німецької адвокатської палати.
  3. Дійсний дозвіл на проживання та роботу.
  4. Підтвердження укладення страхового полісу професійної відповідальності відповідно до § 51 Федерального Закону «Про адвокатуру» (BRAO) для покриття ризиків цивільної відповідальності, які виникають з професійної діяльності, пов'язаної з майновими збитками. При цьому слід врахувати, що згідно з § 206 Абз. 1 речення 1 Федерального Закону «Про адвокатуру» (BRAO) іноземний адвокат має право здійснювати правозахист лише на теренах права країни походження та міжнародного права. Страховик повинен підтвердити, що адвокат може працювати лише в областях, зазначених вище, під професійною назвою країни походження.
  5. Докази перерахування адміністративної плати (в даному випадку 160 Євро).
На сайті НААУ зазначається трохи інший перелік документів, але я би порадила завжди вивчати вимоги, зазначені на сайті адвокатської палати того регіону, де ви плануєте практикувати.

Щорічно необхідно буде сплачувати внесок до обраної колегії (відповідно до внутрішніх правил сплати внеску) та внесок у розмірі за обробку даних. Кожна Адвокатська палата встановлює свій розмір внеску. 
Витяг з НААУ необхідно буде надавати щорічно після прийняття до Адвокатської палати (§ 207 Абз. 1 Речення 2 Федерального Закону «Про адвокатуру» (BRAO)).

Варто зауважити, що адвокату необхідно створити адвокатську практику в районі даної палати. Якщо цей обов'язок не буде виконано протягом трьох місяців після прийняття до Адвокатської палати або буде не створена адвокатська практика, то прийом до адвокатської палати, відповідно до положень (§§ 207 Абз. 1, 14 Абз.3 Федерального Закону «Про адвокатуру» (BRAO) може бути відкликанний.

Після включення адвокату до реєстру адвокатів Німеччини, адвокат може називати себе Advokat aus Ukraine та додати до свого професійного звання "Mitglied der Rechtsanwaltskammer" (член регіональної колегії адвокатів).

Якщо адвокат бажає працювати на посаді юрисконсульта в компанії (Syndykus), також повинен бути прийнятий до регіональної колегії адвокатів. Процедура аналогічна до описаної вище. При прийомі до регіональної колегії адвокатів до назви професії необхідно додати слово "Syndikus".

Ба більше, якщо адвокат бажає утворити компанію, яка буде надавати юридичні послуги за законодавством Німеччини, йому, як засновнику такої компанії, також необхідно бути включеним до членів регіональної Адвокатської палати. 

Якщо ж адвокат все ж таки бажає працювати з німецького права, то спочатку треба пройти процедуру Zeugnisbewertung –  оцінку відповідності українського диплому німецькому. 

Якщо український диплом відповідає німецькому, наприклад, на ріні бакалавру, то маючи відповідний висновок від ZAB та сертифікат, що підтверджує знання німецької мови на рівні С1, можна спробувати вступити та закінчити магістратуру в Німеччині і вже цим дипломом:
  • шукати роботу юристом;
  • намагатись здати два державні іспити, мова про які йшла вище.