Цільова мобілізація: що це таке?

Цільова мобілізація: що це таке?

Останніми днями в новинах промайнула звістка стосовно проведення цільової мобілізації після закінчення війни та скасування (закінчення дії) режиму воєнного стану. Натомість подробиць про те, що собою являє цільова мобілізація з правової точки зору та кого вона зачепить вкрай мало. Тому будемо розбиратися!

Нормативно-правове підґрунтя
Поняття «цільова мобілізація» міститься в статті 83 Кодексу цивільного захисту України. Йдеться про певні механізми залучення громадян до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і військових дій.

До відома! Донедавна завданням цільової мобілізації була виключно ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій. Нова редакція частини першої статті 83 КЦЗУ, що містить формулювання «наслідки військових дій» була затверджена 15.03.2022 законом №2132-IX.

Насамперед завдання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та військових дій у мирний час та в особливий період покладається на службу цивільного захисту. Проте законодавством передбачаються ситуації, коли здійснення заходів цивільного захисту потребує залучення та розгортання додаткових сил. У таких ситуаціях проводиться цільова мобілізація.

Планування та координація заходів цивільного захисту здійснюється в системі цивільного захисту держави, а також в територіальних підсистемах цивільного захисту в областях, районах, містах.

Нововведення
Постановою №545 від 7 травня 2022 Кабмін вніс зміни до Положення про єдину державну систему цивільного захисту (було затверджене Постановою Кабміну №11 від 9 січня 2014) та визначив додаткові завдання цієї системи у час відбудови після війни. Йдеться саме про цільову мобілізацію.

Натомість лишаються відкритими певні питання щодо цільової мобілізації:
  • Якими будуть обсяги та строки? Для надзвичайних ситуацій вони визначалися в Указі Президента України про введення надзвичайного стану.
  • Чи буде відповідальність за ухилення від проходження служби цивільного захисту за обставин проведення цільової мобілізації? Адже за статтею 336-1 Кримінального кодексу України така відповідальність передбачається у визначених законом випадках, але крім відбудовного періоду.