Що потрібно знати водію

Що потрібно знати водію

З 27 вересня 2018 року діють нові правила для водіїв, що стосуються правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.





Отже, затримати і евакуювати на спеціальний майданчик чи стоянку Ваш автомобіль можуть за порушення, передбачені ч. 3 ст. 122 КУпАП (порушення правил зупинки, стоянки) і ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 152-1 КУпАП (порушення правил паркування), які зафіксовані в режимі фотозйомки або відеозапису.

Відповідальність за зазначені правопорушення несе або власник транспортного засобу, або занесений до Єдиного реєстру транспортних засобів належний користувач, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України.

Адміністративні стягнення за ці правопорушення встановлені на рівні від 255 грн. штрафу до 510 грн. (Ст. 122 КУпАП), а також штраф у вигляді 20-30-ти кратного розміру вартості однієї години платного паркування. У разі оплати 50% штрафу протягом 10 банківських днів з дня вчинення правопорушення, стягнення буде вважатися виконаним в повному обсязі.

Обов’язкова фотозйомка або відеозапис проводиться уповноваженою особою для фіксації порушення (посадовою особою Національної поліції), а саме з метою зафіксувати дату, час, момент, місце розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об'єктів і географічних координат. Обов'язковим для фіксації встановлено наявність не менше двох зображень транспортного засобу з різних або протилежних ракурсів.

Кодекс України про адміністративні правопорушення тепер чітко визначає випадки, коли автомобіль можуть евакуювати:

1) поставлено на проїжджій частині в два і більше ряди;

2) розташований в заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки (на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на пішохідних переходах, перехрестях і ін.);

3) своїм розташуванням унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, в тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування і пішоходів з дитячими колясками;

4) розташований на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташований на вказаній відповідними дорожніми знаками та / або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального і іншого технологічного комунального транспорту в разі введення надзвичайного стану або в разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двом або більше смугах руху.

У разі проведення фото / відео фіксації протокол про адміністративне правопорушення не складається, а виноситься відразу постанова про притягнення до адміністративної відповідальності або повідомлення про притягнення до відповідальності, в тому числі у відсутності правопорушника. Копія постанови або повідомлення про притягнення до відповідальності уповноважена особа Національної поліції або інспектор з паркування, зобов'язані розмістити на лобовому склі автомобіля.

Якщо ж Ваш автомобіль евакуювали, то інформація про це повинна невідкладно передаватися власникові на його абонентський номер телефону або електронну пошту.

Для того, щоб забрати евакуйований автомобіль, Вам доведеться сплатити штраф за адміністративне правопорушення, а також витрати по евакуації і зберігання транспортного засобу. Вартість евакуації визначена на рівні від 600 до 850 грн .; зберігання з 1-го по 7-й день = 120 грн / добу; подальше зберігання з 8-го дня = 20 грн / добу.

Рекомендуємо водіям уважно вивчити останні зміни в законодавстві, і бути уважними, щоб уникнути неприємних ситуацій на дорозі і додаткових матеріальних витрат.