Ще один поганий батько позбавлений батьківських прав

Ще один поганий батько позбавлений батьківських прав

Однією з категорій справ, якими займаються адвокати бюро, є позбавлення батьківських прав.

Багато людей вважають, що для позбавлення батьківських прав батько має бути алкоголіком чи наркоманом. Проте, ст. 164 Сімейного кодексу передбачає декілька підстав, одна з них – ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.



Саме ця підстава для позбавлення батьківських прав є найбільш розповсюдженою.

За такою категорією справ є найбільш важливим зібрати всі необхідні докази, які підтверджують, що батько ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Деякі батьки, коли постає питання про позбавлення батьківських прав, починають волати, що їм чинили перепони. Проте кожна сторона повинна довести те, про що говорить.

Наприклад, в справі, щодо якої адвокати нашого бюро домоглися позитивного результату (вона не єдина, лише як приклад), суддю переконали наступні докази (цитата з рішення суду):

«Судом встановлено, що під час проживання позивача із відповідачем однією сім'єю у них народилась дитина: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується даними свідоцтва про народження, виданого 01 листопада 2007 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Куйбишевського районного управління юстиції у м. Донецьку (а. с. 7).

Із 01 липня 2015 року сторони проживають окремо.

Відповідно до довідок від 15.07.2016 року N 3004015682 та від 23.09.2017 року N 3004012454 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданих Управлінням праці та соціального захисту населення Дніпровської РДА, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживає разом з матір'ю ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 8).

Як убачається із характеристики, виданої директором середньої загальноосвітньої школи І-III ступенів N ... м. Києва, ОСОБА_3 навчається в ...-Б класі вказаного навчального закладу, її вихованням займається мама. Батько ОСОБА_2 в сім'ї не проживав, батьківські збори не відвідував, навчанням дитини не цікавився (а. с. 11).

Згідно Акту N 80 про обстеження умов проживання від 26 липня 2017 року затверджених Головним спеціалістом Служби у справах дітей Дніпровської РДА в м. Києві, у квартирі АДРЕСА_2, проживають ОСОБА_1 зі своїм громадянським чоловіком ОСОБА_7 та донькою ОСОБА_3 У вказаній квартирі створені всі необхідні умови для проживання дитини: окрема кімната для проживання, стіл для навчання, шафа для одягу, інші меблі, дитячі іграшки, інші особисті речі. Стосунки у сім'ї теплі, існує взаєморозуміння (а. с. 10)

Мати дитини ОСОБА_1 займає посаду лікаря-невролога у ТОВ ...., за місцем роботи характеризується позитивно та має стабільну заробітну плату (а. с. 12, 13).

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав (протокол засідання Комісії від 22.11.2017 року N 15) орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітньої доньки - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, у зв'язку з тим, що він ухилився від виховання та утримання дитини (а. с. 36-37).

Під час судового розгляду, на підставі ст. 171 СК України, була вислухана думка дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка підтвердила, що з 2016 року батька не бачила, він їй не дзвонив, не передавав подарунків або інших речей, не цікавився її життям.

У судовому засіданні достеменно встановлено, що відповідач ОСОБА_2 не проявляє батьківського піклування щодо доньки, батьківських обов'язків не виконує, умовами проживання, вихованням, станом здоров'я дитини не цікавиться, не піклується про її інтелектуальний та фізичний розвиток, матеріально не утримує, проживає окремо.

Дані обставини підтверджуються також показами свідків ОСОБА_6, ОСОБА_9, ОСОБА_8, які вони надали у судовому засіданні».

Отже, батьки, пам’ятаємо про свої обов’язки, зокрема, встановлені ст. 150 СК, щоб не бути позбавленими батьківських прав.

Наголошуємо, що позбавляються батьки саме прав, в тому числі, по утриманню дитини, а не обов’язків, при цьому діти нічого не втрачають.