Хто відповість за руйнування бізнесу?

Хто відповість за руйнування бізнесу?

В грудні минулого року до мене звернулись по допомогу мої постійні клієнти, що знаходяться на абонентському обслуговуванні в нашому адвокатському бюро. 

Проблема була в тому, що податкова анулювала свідоцтво платника ПДВ. 

Підставою для цього стало начебто відсутність моїх клієнтів за адресою, що не відповідало дійсності. Все, що сталось – це повернувся ще влітку лист податкової, який з якихось причин не був доставлений моїм клієнтам.

В вересні 2015 року з цього приводу в податковій були дані пояснення, надані фото, документи, все начебто владналось. А вже в грудні анулювали свідоцтво.

Коли почали розбиратись, то причиною виявився все той же лист. Аргументи, що інша кореспонденція, в тому числі й з податкової, без проблем отримується підприємством, не були почуті в порядку адміністративного оскарження. Виходу не було, як іти шукати правди в суді.

Суд погодився з нашими доводами та прийняв постанову, якою в повному обсягу задовольнив наші позовні вимоги, а саме:

- визнав протиправними дії державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління ДФС у місті Києві щодо направлення державному реєстратору повідомлення форми N 18-ОПП про відсутність юридичної особи;

- визнав протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців інформації щодо відсутності юридичної особи за адресою;

- скасував запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про внесення інформації щодо відсутності юридичної за адресою;

- визнав протиправним та скасував рішення державної податкової інспекції у Шевченківського районі Головного управління ДФС у місті Києві про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість;

- зобов'язав державну податкову інспекцію у Шевченківському районі Головного управління ДФС у місті Києві поновити реєстрацію товариства з обмеженою відповідальністю як платника податку на додану вартість із 09 грудня 2015 року, у зв'язку із чим відновити суми податкового кредиту у зв'язку з анулюванням реєстрації платника податку на додану вартість, що обліковується за товариством з обмеженою відповідальністю, у відповідних автоматизованих системах обліку, за період із 09 грудня 2015 року до моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Це дуже добре, але залишається декілька питань.

Завдяки таким рішення податкової та держаного реєстратора діяльність підприємства була фактично паралізована, робітники звільнені, відповідно, державний бюджет не отримав податків. Хто від цього виграв? Хто відповість за це?

Натомість боротьба триває, податкова подала апеляцію….