Вилучення об’єктів будівництва та спецтехніки на потреби армії

Вилучення об’єктів будівництва та спецтехніки на потреби армії

В умовах воєнного стану вилученню/ примусовому відчуженню може підлягати будь-яке майно фізичних осіб та підприємств, в тому числі – нерухомість, авто, об’єкти незавершеного будівництва та спецтехніка з будівельних майданчиків. При цьому застосовується особлива процедура переходу права власності до держави з відшкодуванням встановленої вартості.

Що потрібно знати будівельним компаніям, забудовникам та підрядникам?

Рішення про вилучення
Прийняти рішення про вилучення об’єктів майна вправі тільки військове командування ЗСУ чи територіальної оборони. Якщо в регіоні немає бойових дій, таке рішення потребує узгодження з місцевою радою. Якщо є – не потребує.

Увага! Якщо рішення військового командування відсутнє, будь-які дії будь-яких осіб щодо вилучення майна будуть незаконними. За обставин їхнього здійснення слід викликати поліцію. По можливості бажано здійснити фото- та відео фіксацію подібних неправомірних дій.

Складання акта
У випадку примусового відчуження майна повинен в обов’язковому порядку складатися акт за формою, що встановлена постановою Кабміну №998 від 31 жовтня 2012. Такий акт має містити:
  1. дані про особу військового командування, яка прийняла рішення стосовно вилучення, та про узгодження цього рішення місцевою радою (якщо проводилося);
  2. опис майна, бажано – за правовстановлюючими документами, при цьому об’єкт незавершеного будівництва розцінюється як земельна ділянка та будівельні матеріали на ній, бо нерухомість ще не введена в експлуатацію й не внесена до реєстру речових прав;
  3. інформація про власника;
  4. підпис та печатки органу, яким складався акт;
  5. підпис власника або представника – коли акт складався за присутності когось з цих осіб;
  6. посилання на висновок про оцінку вартості;
  7. якщо здійснена компенсація вартості відразу, то зазначення суми сплачених коштів.
Компенсація
Відшкодування за вилучене чи відчужене майно може здійснюватись відразу або протягом 5-и наступних років після припинення правового режиму воєнного стану коштами державного бюджету. Підстава для виплати такого відшкодування – висновок про оцінку вартості майна, який може надаватися:
  • юридичними особами або незалежними фахівцями, що здійснюють оціночну діяльність;
  • у разі неможливості їх залучити – органами держ. влади або органами місцевого самоврядування.
Важливо! Щоб отримати грошову компенсацію за вилучене майно після завершення воєнного стану колишньому власнику (його представнику) потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцезнаходженням майна. При цьому подається:
  1. заява;
  2. акт;
  3. висновок щодо вартості майна.
Правові нюанси
Перехід права власності на майновий об’єкт до держави за умови вилучення відбувається без залучення нотаріуса чи державного реєстратора. Право держ. власності на відповідне майно виникає з моменту підписання акта. Присутність власника або його представника в момент вилучення та складання акта – не є обов’язковою умовою. Якщо вилучення відбувається за відсутності власника, відповідний акт йому вручаються згодом під розписку.