Як фізичній особі-підприємцю правильно оформити трудові відносини з працівником

Як фізичній особі-підприємцю правильно оформити трудові відносини з працівником

1. Трудовий договір між фізичною особою - підприємцем та працівником необхідно укладати в письмовій формі, затвердженій наказом Мінсоцполітики від 08.06.2001 № 260. Звичайно, в цю форму можна вносити доповнення і зміни, однак лише за умови, що вони не будуть суперечити законодавству України .



2. Трудовий договір укладається в двох примірниках, один з яких залишається у працівника (п. 6 ч. 1 ст. 24 Кодексу законів про працю).
3. Видати наказ про прийом працівника на роботу.
4. Зробити відповідний запис у трудовій книжці. Трудові книжки зберігаються безпосередньо у працівників (пункт 2.21-2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58).
5. Сповістити податковий орган перед допуском працівника до роботи. У разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) до ФОПам, яка використовує найману працю і є платниками єдиного податку I - ІІІ груп, застосовується попередження. У разі ж повторення порушення накладаються фінансові санкції.