Як отримати дозвіл на тимчасовий виїзд дитини того з батьків, хто проживає окремо?

Як отримати дозвіл на тимчасовий виїзд дитини того з батьків, хто проживає окремо?

Для тих батьків, які проживають окремо від дитини, і з них стягуються аліменти, новелами законодавства передбачені нові можливості отримання дозволу на виїзд дитини за кордон.

Як отримати такий дозвіл і виїхати з дитиною? Що потрібно для цього зробити?




1. У Вас не повинно бути заборгованості по аліментах, і Ви повинні належним чином виконувати свої батьківські обов'язки.

2. Вам необхідно підготувати лист другому з батьків, з ким проживає дитина, з викладенням прохання надати Вам нотаріально засвідчену згоду на виїзд дитини. У цьому листі необхідно викласти куди (в яку країну) Ви маєте намір виїхати з дитиною, мету поїздки, а також її термін. Лист відправляється як замовлений з повідомленням про вручення адресату.

3. Адресат зобов'язаний надати у відповідь на Ваш лист, нотаріально засвідчену згоду на виїзд дитини протягом 10 днів з моменту вручення йому Вашого рекомендованого листа.

4. У разі, якщо другий з батьків не надав Вам згоду на виїзд дитини, можете відразу ж звертатися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини без його/її згоди.

5. Справа за заявою про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України того з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість по аліментах і яким відмовлено у наданні нотаріально засвідченої згоди на такий виїзд буде розглядатися в спрощеному позовному провадженні. Така справа повинна бути розглянута судом не більше ніж за 60 днів з моменту відкриття провадження у справі.

6. При перетині кордону України з дитиною працівникам Державної прикордонної служби України пред'являється рішення суду про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини.

7. Вам необхідно будемо повернутися в Україну з дитиною до закінчення терміну зазначеного в рішенні суду. В іншому випадку законодавець передбачив адміністративну відповідальність за порушення терміну вивезення дитини у вигляді штрафу до 3400 гривень і позбавлення права виїзду з дитиною за кордон строком на 1 рік.