Як отримати свідоцтво про смерть, якщо смерть настала на некотрольованій території?

Як отримати свідоцтво про смерть, якщо смерть настала на некотрольованій території?

Якщо, людина померла на непідконтрольних Україні територіях (Донецька, Луганська області), отримання свідоцтва про смерть можливо тільки після встановлення факту смерті в судовому порядку.

Що для цього потрібно робити?



В першу чергу, необхідно підготувати всі наявні у Вас документи, що підтверджують факт смерті. Такими документами можуть бути свідоцтво про смерть, видане на непідконтрольній Україні території, довідка про причину смерті, медичні документи, документи, що підтверджують факт поховання та інші документи.

Після цього, слід підготувати заяву до суду про встановлення факту смерті, а також оплатити судовий збір за її подачу в розмірі 352,40 грн.

Звернення до суду з такою заявою регламентовано ст. 317 ЦПК України, згідно з якою заява про встановлення факту смерті може бути подана родичами померлого або їх представниками. Таким чином, Ви можете звернутися в суд як особисто, так і через представника, наприклад, уклавши договір з адвокатом про надання правової допомоги. Такий представник подає від Вашого імені заяву і бере участь в судовому процесі, при цьому Ваша особиста безпосередня участь/ присутність в суді, в даному випадку, не буде потрібною.

За загальним правилом, така заява подається за місцем реєстрації заявника, і має бути розглянута невідкладно з моменту надходження до суду, тобто в день її подачі.

У заяві повинно бути зазначено, який факт заявник просить встановити, причини неможливості одержання свідоцтва про смерть (відмова органу реєстрації актів цивільного стану), а також докази, що підтверджують факт смерті. До заяви обов'язково додаються копії таких доказів, а їх оригінали, надаються для огляду суду безпосередньо в судовому засіданні. Відмову органу РАЦС Міністерства юстиції України, Ви отримаєте, звернувшись із заявою про реєстрацію смерті, ще до звернення до суду.

Необхідно буде також надати суду документи, що підтверджують Ваш родинний зв'язок з померлим, а також вказати про те, для якої мети Вам необхідно встановлення факту смерті, і те, що встановлення факту смерті не пов'язане з подальшим вирішенням спору про право.

Прийняте судом рішення, підлягає негайному виконанню, але може бути оскаржене в загальному порядку. Його копія видається учасникам справи, негайно, після проголошення або надсилається судом до органу реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Незважаючи на цей припис, для отримання свідоцтва про смерть, Вам або Вашому представнику, все одно необхідно буде звернутися в орган РАЦС Міністерства юстиції України для отримання Свідоцтва про смерть. Свідоцтво про смерть видається в день пред'явлення рішення суду про встановлення факту смерті, і разом з ним Вам буде видано витяг з реєстру для отримання матеріальної допомоги на поховання.

Рекомендуємо для вирішення цього питання звертатися за правовою допомогою до юристів, оскільки, в разі, якщо заяву про встановлення факту смерті буде складено неправильно або до неї не буде додано достатні докази, суд просто відмовить в її задоволенні, а Ви втратите час і кошти.