Як списати недоїмку з ЄСВ?

Як списати недоїмку з ЄСВ?

Сьогодні, 03.06.2020 р., набули чинності положення п. 9-15 5. розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", що були внесені Законом України   «Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 року№ 592-ІХ.

Цими положеннями у підприємців, які знаходяться на загальній системі оподаткування, з’являється шанс на списання не сплачених станом на 3 червня 2020 року, сум недоїмки, враховуючи штрафи та пеню, з період з 1 січня 2017 року по 3 червня 2020 року.

Таке списання можливо лише для тих підприємців, які в цей період не мали жодного доходу.

Як це зробити?

Протягом 90 календарних днів, починаючи з 3 червня 2020 року:

- подати заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. Увага! Така заява подається державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця. Дізнатись про її місцезнаходження можливо через безкоштовний пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який є на сайті Мінюсту.

-  подати звітність за період з 1 січня 2017 року  до  3 червня 2020 року  до податкового органу. Важливо! Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність  мають подати до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності (якщо вона не була подана раніше).

Податковий орган зобов’язаний протягом 15 робочих днів з моменту отримання відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску зазначеної звітності,  провести  камеральну перевірку та прийняти:

-      рішення про списання суми недоїмки,штрафних санкцій і пені або

-      вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Законом передбачено лише два випадки, коли податкова може відмовити у списанні:

- платник податків мав дохід протягом періоду з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 р.;

 - суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійносплачені платником або стягнуті раніше.

Якщо сплачені або стягнуті лише частково, то податкова має прийняти рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

У разі прийняття податковою рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, які були подані податковою,  вважаються відкликаними.

Увага! Штрафні санкції за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом у вигляді накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою за наведених умов не застосовуються.

Водночас, вже сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до цього Закону не підлягають поверненню.