Як тепер будуть продавати арештоване майно?

Як тепер будуть продавати арештоване майно?

7 вересня 2021 року наберуть чинності зміни до Законів України «Про виконавче провадження» та «Про іпотеку», прийняті Законом № 1701-IX, за винятком абзацу п'ятого підпункту 2 пункту 2 розділу I цього Закону № 1701-IX, який вступить в силу з 7 грудня 2021 року.

Змінами до Закону «Про виконавче провадження» встановлено, що реалізація арештованого майна буде проводитися:

- для майна, оціночна вартість якого не перевищує 30 мінімальних розмірів заробітної плати, за фіксованою ціною, за винятком нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських і річкових суден;
- для всього іншого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, або обмеженого в цивільному обороті, і майна, зазначеного в частині восьмій статті 56 Закону) шляхом проведення електронних аукціонів.

Як саме будуть проводитися такі аукціони, повинен визначити Мін'юст.

Однак законом встановлено, що в разі нереалізації майна на такому аукціоні, будуть проводитися повторні аукціони, але ціна вже буде знижена на нерухоме майно - до 85%, а для рухомого майна - до 75% від вартості, визначеної відповідно до ст. 57 Закону «Про виконавче провадження».

На третьому аукціоні ціна ще більше знизиться, до 70% для нерухомого, і 50% для рухомого майна.

Якщо ж майно було конфісковано за рішенням суду і нереалізоване, то його можуть виставити на аукціон за ціною, що відповідає сумі загальнодержавних податків і зборів, які відповідно до Податковим кодексом підлягають сплаті при операціях з реалізації такого майна.

У разі реалізації заставленого майна, предмета іпотеки, якщо стягувач погодиться, то на третьому аукціоні майно може продаватися з можливістю зниження початкової ціни, але не нижче 60 відсотків його вартості, визначеної в порядку, встановленому статтею 57 Закону, для нерухомого майна та 30 відсотків - для рухомого майна і з подальшою можливістю додаткової подачі цінових пропозицій.

Якщо ж і третій аукціон не дасть результату, виконавець повинен запропонувати стягувачу залишити за собою нереалізоване майно за ціною третього електронного аукціону або за фіксованою ціною і, в разі його згоди, винесе відповідну постанову і при передачі складе акт. На підставі цих документів стягувач зможе оформити на себе право власності на передане йому майно.

Купити з аукціону земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть тільки особи, визначені в ЗКУ.

Якщо суд визначить, що предмет іпотеки повинен бути реалізований шляхом аукціону, то в рішенні суду ціна предмета іпотеки не може бути вказана. Вартість такого майна повинна бути не нижче за звичайні ціни на такий вид майна. Визначить ж її суб'єкт оціночної діяльності або незалежний експерт в ході виконання рішення суду.

У той же час у боржника є право до дня продажу предмета іпотеки, погасивши зобов'язання і сплативши всі витрати і збитки, включаючи судові, після чого процес реалізації іпотечного майна повинен бути припинений.

Результати електронного аукціону можуть бути оскаржені протягом трьох місяців з дня проведення електронного аукціону в суді за місцезнаходженням нерухомого майна іпотекодержателем, іпотекодавцем, боржником і будь-яким учасником електронного аукціону.