Як в примусовому порядку виконати рішення господарського суду?

Як в примусовому порядку виконати  рішення господарського суду?

Пройдені всі інстанції, перемога, рішення на вашу користь, справа зроблена?

На жаль, це не так. Як показує наша практика, у більшості ситуацій боржники не спішать в добровільному порядку виконувати рішення суду.

В цьому випадку доведеться виконувати рішення примусово. Нижче ви знайдете інформацію, як це зробити.

Зверніть увагу, що мова в цій статті йде лише про виконання рішень суду в господарському процесі щодо стягнення боргу з юридичної особи чи з фізичної особи підприємця. Всі інші категорії виконавчих проваджень мають певні особливості.

Але спочатку трошки положень закону.

По-перше, те, що судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України, закріплено не тільки Конституцією України (ст.124), але й ч. 1 ст. 18, ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України.

По-друге, його мають його виконувати не тільки юридичні чи фізичні особи, але й всі органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи.

По-третє, за невиконання рішення суду передбачена відповідальність, в тому числі кримінальна (ст. 382 Кримінального кодексу України).

Отже, які кроки необхідно здійснити, щоб виконати рішення суду.

1.     Отримати наказ в господарському суді, який розглядав справу, як суд першої інстанції, який є виконавчим документом (ст. 327 ГПК України). Для цього необхідно звернутись до суду з відповідною заявою. Важливо! Ст. 4 Закону України «Про виконавче провадження» встановлені вимоги до виконавчого документу. Якщо виконавчий документ не буде відповідати вимогам, то він буде повернутий виконавцем без виконання.

2.    Подати за місцем знаходження боржника або за місцезнаходженням його майна державному або приватному виконавцю відповідну заяву. Саме стягувачу належить право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, чи приватними виконавця, які можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції (ч. 1 ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження»). Якщо вам відомі будь-які відомості щодо боржника, які можуть сприяти примусовому виконанню рішення, наприклад, щодо рахунків, майна боржника та його місцезнаходження, тощо, бажано зазначити про це в заяві. Також необхідно вказати данні рахунку, куди виконавець має перерахувати стягнуті кошти. Важливо! Законом встановлені строки для пред’явлення виконавчого документу до виконання, в цій категорії справ це три роки. Якщо їх пропустити, то судове рішення неможливо виконати. Строк у виняткових випадках може бути поновлений, але це тема окремої статті. В будь-якому випадку їх краще не пропускати.

3.    До заяви необхідно додати оригінал виконавчого документу. Оскільки пошта працює не кращим чином, відправляйте цінним листом з описом вкладення, щоби у випадку втрати поштою можливо було його відновити.

4.    Контролювати виконавця, щоб він виконував виконавчі дії, як те передбачено законом. І в цьому наразі існує серйозна проблема, оскільки виконавці часто не спішать виконувати свою роботу і стягувачу доводиться докладати чималих зусиль, щоб його примусити, в тому числі через судовий контроль виконання судових рішень, але це також тема для окремої статті.

 В будь-якому випадку, пам’ятайте, ми завжди поряд і готові стати на допомогу на будь-якому етапі виконання рішення.

 Звертайтесь! Ми готові вам допомогти в Донецькій області, Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі.

 Наші контакти:

 +38 (067) 484 64 42 Viber

+38 (095) 294 32 32 WhatsApp

main@lawfirm-pryadko.com

https://www.facebook.com/AO.Radtke.Pryadko.partners