Якими пільгами можуть скористатися підприємці під час війни?

Якими пільгами можуть скористатися підприємці під час війни?

На законодавчому рівні, а також урядом було сформовано пакет рішень на підтримку бізнесу. Виділено найбільш важливі серед них:

  1. Не застосовуватиметься жодних штрафів за невикористання чи помилки при використанні касових апаратів та платіжних терміналів (РРО/ ПРРО).
  2. ФОП 1-ої та 2-ої групи під час воєнного стану й протягом року після його завершення звільняються від сплати ЄСВ. Юридичні особи та ФОП 3-ї групи звільняються від сплати ЄСВ за найманих співробітників, які були призвані до лав ЗСУ чи тероборони. За них ЄСВ буде сплачувати держава.
  3. Платники податків, які не в змозі виконувати своєчасно зобов’язання стосовно сплати податків й подання звітності, звільняється від відповідальності. Виконати ці зобов’язання слід не пізніше як протягом 3-х місяців з моменту закінчення дії воєнного стану.

    Примітка: Питання оподаткування бізнесу й звітності в період дії воєнного стану регулюються законом №2118 «Про внесення змін до Податкового кодексу України…» від 03.03.2022 (набув чинності 07.03.2022).

  4. Податкові зобов’язання зі сплати ПДВ та податковий кредит з 24 лютого декларуються без реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування – по первинних документах (документи РРО, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт чи наданих послуг тощо). ПН/ РК мають бути зареєстровані після закінчення дії воєнного стану. 
  5. Не тягнутиме за собою штрафів неподання до 1 березня декларації платника єдиного податку 1-2 групи та платника податків на загальній системі оподаткування за 2021-й. Натомість єдиний податок не скасовано.
  6. Вважаються діючими ліцензії без внесення чергового платежу чи попри закінчення терміну дії до скасування воєнного стану на право виробництва й обігу алкогольної продукції та тютюнових виробів, зберігання, гуртової та роздрібної торгівлі пальним. Внести черговий платіж або продовжити термін дії ліцензії слід не пізніше як протягом 30-ти днів з моменту скасування воєнного стану.
  7. Встановлено мораторій на проведення перевірок контролюючими органами всіх видів: будь-які перевірки, як планові, так і позапланові, зупиняються та не розпочинаються.
  8. Воєнний стан – це форс-мажор у договірних та інших господарських правовідносинах. Торгово-промислова палата України вже видала відповідний сертифікат, який не потрібно отримувати кожному підприємцю, бо він загальний для всіх.
  9. Працює програма евакуації підприємств із зони бойових дій. Щоб ініціювати таку евакуацію, слід заповнити відповідну Анкету. 
  10. Не варто забувати також про можливість отримання єПідтримки для ФОП та найманих працівників в розмірі 6500 грн у зонах бойових дій. Підстави для цього: а) діяльність у статусі ФОП 1-4 групи або статус найманого працівника, за якого сплачується ЄСВ; б) перебування у зоні бойових дій – Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська області та м. Київ.
Не входить в пакет рішень з підтримки бізнесу в час війни врегулювання питань трудових відносин роботодавця з найманими працівниками. Натомість в залежності від особливостей бізнесу реальними та вигідними кроками може бути: а) організація дистанційної роботи, включно із залученням працівників, які виїхали за кордон – для цього оформляється відповідний наказ та забезпечується його скріплення електронним підписом працівника (ст. 60-2 КЗпП); б) працівників можна відправити у безстрокову відпустку без збереження зарплати – ст.25 закону №504/96-ВР «Про відпустки» від 15.11.1996.