Квота осіб з інвалідністю на підприємстві: як дотриматись?

Квота осіб з інвалідністю на підприємстві: як дотриматись?

Поки в парламенті розглядаються законопроекти стосовно реформування систему працевлаштування осіб з інвалідністю, на підприємства накладаються адміністративно-господарські санкції за недотримання квоти осіб з інвалідністю. Приміром, нещодавно до нас звернувся клієнт, якому загрожує штраф у розмірі близько 700 000 гривень за недотримання вказаної квоти та за некоректне подання до державної служби зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

Як запобігти накладенню штрафів?
  1. Завжди пам’ятати про обов’язковість дотримання вимог, викладених в частині 3 статті 18 закону №875 «Про основи соц. захищеності осіб з інвалідністю» від 21 березня 1991.
  2. Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю тими роботодавцями, що користуються найманою працею, складає 4% від середньої кількості штатних працівників (СКШП). Коли СКШП на рік вісім – двадцять п’ять осіб, квота рівняється одному робочому місцю.
  3. Документ на підтвердження інвалідності – це висновок МСЕК (медико-соціальної експертної комісії) про встановлення групи інвалідності. Варто зважати на рекомендовані/ заборонені працівникові різновиди робіт згідно з цим висновком. Не можна влаштувати його на роботу, коли умови протипоказані.

    ***Примітка: До квоти додаються лише особи, для яких місце праці основне. Зовнішні сумісники при розрахунку до уваги не беруться.

  4. Зареєструватися у відділенні Фонду соц. захисту осіб з інвалідністю за місцем знаходження й кожного року подавати звіт про зайнятість й працевлаштування осіб з інвалідністю за формою №10-ПОІ. Граничний термін подання такого звіту – 1 березня.
  5. Систематично надавати службі зайнятості відомості, необхідні для організації працевлаштування осіб з інвалідністю через подання звітів (форма №3-ПН), у яких зазначаються вакансії для осіб з інвалідністю, що є доказом створення подібних робочих місць. 
Важливо! Чинним законодавством не передбачається звільнення від виконання квоти осіб з інвалідністю на підприємстві (у компанії чи організації) у зв’язку із запровадженням карантину.