Новації для водіїв під час воєнного стану

Новації для водіїв під час воєнного стану

Щоб оптимізувати рух транспортних засобів на дорогах України та полегшити життя водіям в умовах воєнного стану, Міністерство внутрішніх справ протягом березня-травня запровадило кілька нововведень. Зокрема, на увагу заслуговує постанова Кабміну «Про навчання водіїв та держ. реєстрацію транспортних засобів у період воєнного стану» від 10 травня 2022. Виділимо головні моменти.

Скоротили строки навчання майбутніх водіїв
На 20% зменшена теоретична частина. Приміром, менше годин виділяється на такі теми, як «Будова та техобслуговування авто», «Етика водія» й таке інше.

Теоретичне навчання водіїв може здійснюватись в онлайн-режимі
Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації водіїв авто може відбуватися через Zoom, Skype, Google meet та інші подібні засоби інформаційно-комунікаційного зв'язку.

Спростили процедуру отримання водійського посвідчення
Практичний іспит з водіння можна скласти у будь-якому сервісному центрі МВС без прив’язки до того сервісного центру, де складався іспит з теорії. Іспити проводяться на автошляхах загального користування і стали менш складними. Водійське посвідчення можна отримати теж в будь-якому сервісному центрі МВС. Подібним чином враховуються інтереси тимчасово переміщених осіб, які могли скласти теоретичні та/ або практичні іспити, але не встигли отримати посвідчення у зв’язку із початком бойових дій.

Відновити водійські права можна без медкомісії
Для відновлення втраченого/ загубленого посвідчення водію достатньо звернутися до сервісного центру у будь-якому населеному пункті. Надати потрібно тільки свій паспорт та ІПН. У зв’язку з бойовими діями без документів лишилося багато водіїв – МВС врахувало цю обставину й пішло на спрощення процедури поновлення водійських посвідчень. Отримувати медичну довідку стосовно придатності до керування автотранспортом та проходити іспити з приводу заміни чи втрати посвідчення не потрібно.

Зробили зручнішим оформлення авто для разових поїздок за кордон
Свідоцтво про реєстрацію авто, що видане за заявою його власника на ім’я особи, яка здійснює поїздку за кордон, можна повернути протягом 10 днів з дня повернення з-за кордону до будь-якого сервісного центру МВС.

Керувати авто можна з простроченим водійським посвідченням
Згідно з постановою Кабміну №165 від 28 лютого 2022 водії мають право використовувати посвідчення, строк дії яких закінчився. Це стосується документів, як у паперовому, так і в електронному вигляді.

З посвідченням категорії B дозволили керувати вантажівками 
З початком військової агресії РФ проти України проявилася критична нестача водіїв вантажних транспортних засобів (категорії С, С1), що не давало змоги забезпечити належну доставку продуктів харчування та гуманітарних вантажів. Тому було вирішено піти на такий безпрецедентний крок – дозвіл на керування вантажними авто водіям з посвідченням категорії B закріплений постановою уряду.

Продовжили допуск для водіїв до перевезення небезпечних вантажів
Згідно з внесеними у нормативно-правові акти держави змінами, строк дії свідоцтв про допуск до транспортування пального, вибухонебезпечних та інших подібних вантажів для водіїв та авто продовжили.