Платити чи не платити?

Платити чи не платити?

Останнім часом почастішали випадки звернення зі скаргами на банки, коли з боргу в абсолютно символічну суму він збільшується в десятки разів і перетворюється в тисячі, десятки тисяч. При цьому боржники не проти оплачувати сам борг і законні відсотки, але проти сплати божевільної пені і штрафів.

У цій статті розкриємо аспекти законності вимог банку щодо переселенців і жителів зони АТО.



Наприклад, в 2014 році ви скористалися кредитними грошима, зробивши покупку магазині, знявши з банкомату, і т.п.

Потім почалися події на сході України, через які ви не змогли своєчасно повернути борг, оскільки і банки закрилися в зоні АТО, і зарплату перестали платити, або підприємство закрилося і ви залишилися без роботи.

Після закінчення тривалого періоду сюрприз - смс повідомлення, що ви вже повинні величезну суму і якщо не заплатите, то наздожене кара небесна, борг ще виросте і т.п.

Для прийняття рішення, платити чи не платити все, про що просить банк, пропонуємо розібратися в наступному.

1. Наявність договору.

Відкриємо секрет - банки залишили свої первинні документи, що підтверджують як підписання будь-яких договорів, так і отримання коштів (якщо це було отримання кредиту) на непідконтрольних територіях. Попросіть в банку надати вам договір і докази отримання грошей. Це допоможе адвокату оцінити перспективи в суді.

2. Коли виник борг.

Це питання має принципове значення, оскільки банк може пред'явити вимоги про сплату боргу в перебіг позовної давності, яка становить 3 роки з моменту, коли своєчасно не був внесений платіж. Якщо позовна давність минула, банк не зможе стягнути кошти. Пам'ятайте, позовна давність переривається, якщо був проведений хоч один платіж.

Наприклад, борг виник в серпні 2014 року. Банк може звернутися в суд не пізніше серпня 2017 року. Однак, якщо була заплачена хоч одна гривня в цей період, наприклад, в травні 2017 року, позовна давність починає текти заново, і закінчиться вже в травні 2020 року.

Тому важливо розуміти, коли був проведений останній платіж в сплату боргу.

Важливо! Про сплив позовної давності потрібно обов'язково заявити в суді, інакше суд не буде зобов'язаний її застосовувати.

Що роблять банки? Вони знають, що вже пропустили позовну давність і перспектив в суді (при грамотній поведінці позичальника) у них немає. Тоді починаються погрози, шантаж, дзвінки, листи, повідомлення. Багато хто вірить тому, що їм розповідають, шукають гроші, займають, віддають разом з усіма штрафами та пенями.

Тому, якщо ви знаєте, що позовна давність минула, сміливо можете не сплачувати борг ні в якій сумі. Пам'ятайте, сплата хоч якоїсь суми означає визнання боргу. Банку ж порекомендуйте звернутися до суду.

3. Термін дії банківської картки.

Так, часто кінцевий термін повернення відповідає терміну дії карти. Це допоможе розрахувати позовну давність.

4. Структуру боргу.

Так, банківські працівники називають одну суму, яка може включати ті платежі по тілу кредиту, відсотки, штрафи, пені, комісії.

Потрібно запросити деталізовану виписку з банку з моменту отримання грошових коштів до моменту звернення в банк. Так ви побачите, скільки ж з цієї суми ви дійсно зобов'язані заплатити.

Чому? Та тому, що згідно зі ст. 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» на час проведення антитерористичної операції забороняється нарахування пені та / або штрафів на основну суму заборгованості за зобов'язаннями за кредитними договорами та договорами позики з 14 квітня 2014 громадянам України, які зареєстровані і постійно проживають або переселилися в період з 14 квітня 2014 з населеним пунктом, визначених у затвердженому Кабінетом Міністрів України перелік, де проводилася антитерористична операція.

Це означає, що з вас неможливо навіть через суд стягнути нічого більше, крім тіла кредиту і відсотків, у чому легко переконатися, почитавши судову практику.

Якщо позовна давність не пройшла, готуємо заяву в банк в 2-х примірниках, в якому просимо банк скасувати пеню і / або штрафи, посилаючись на норми вищевказаного Закону, а також на Розпорядження КМУ № 1275-р від 02.12.2015 року "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, і визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України "(якщо ви проживаєте на території населених пунктів, зазначених у цій постанові).

Подаємо заяву офіційно в банк, не забувши поклопотатися про те, щоб у вас залишилися докази отримання банком цієї заяви.

Нормальні банки зменшують суму заборгованості на пеню і / або штрафи, тоді, при наявності можливості, погашаєте заборгованість, за відсутності - просите про реструктуризацію боргу. Але це вже право, а не обов'язок банку.

Важливо! Отримайте довідку про відсутність заборгованості та зберігайте її.

Наше адвокатське бюро завжди на захисті ваших інтересів!