Перемога над рейдерами

Перемога над рейдерами

На жаль, проблема рейдерства в Україні не рідкісне явище, однак своєчасне й ефективне реагування на цю проблему може привести до її швидкого вирішення.

Так, у березні 2018 роки до нас звернулися за допомогою власники підприємства, зареєстрованого на окупованій території, які зіткнулися з проблемою рейдерства. 




Незважаючи на законодавчу заборону вносити до реєстру юридичних осіб будь-які зміни щодо підприємств, зареєстрованих на неконтрольованих владою територіях, шахраї за підробленим протоколом зборів засновників підприємства, змінили його місце реєстрації на місто Київ. Після цього, зловмисники подали державному реєстратору для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, підроблені протокол загальних зборів засновників та договори купівлі-продажу часток власників.

Державний реєстратор вніс нові відомості до реєстру про зміну власників підприємства, розміру їх часток і зміну директора, і таким чином підприємство наших клієнтів перейшло в руки шахраїв - іншими словами сталося його рейдерське захоплення.

Злагоджені оперативні дії наших адвокатів і правильно обраний спосіб захисту і відновлення порушених прав, допомогли повернути підприємство в руки його законних власників уже через три місяці - і в червні 2018 року внесені до реєстру на підставі підроблених документів зміни про підприємство були скасовані на підставі наказу Міністерства юстиції України.

Отримавши інформацію від Державної прикордонної служби України про те, що власники підприємства не в'їжджали в м. Київ в період, коли були датовані і складені підроблені документи, а також відповідь від нотаріуса про те, що останній не засвідчував підписи на протоколі загальних зборів, ми змогли переконати Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України в незаконності дій державного реєстратора, який вносив зміни до реєстру на підставі підроблених документів.

Крім того, за заявою власників підприємства було відкрито кримінальне провадження, в рамках якого проводиться досудове розслідування за фактом використання зловмисниками підроблених документів і рейдерства.