Розмитнити авто в період дії воєнного стану можна буде безоплатно

Розмитнити авто в період дії воєнного стану можна буде безоплатно

З часу введення воєнного стану ряд категорій громадян України та підприємців отримали податкові та митні пільги. Зрештою дійшла черга й до автолюбителів. 24 березня Верховна Рада прийняла Закон №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу…», згідно з положеннями якого тимчасово скасовується тягар зі сплати ввізного мита, акцизу та ПДВ при ввезенні автотранспортних засобів з будь-якої країни, крім країни-агресора. Станом на 3 квітня 2022 Закон перебуває на стадії підписання Президентом України.

Розберемося детальніше, що змінюється, а що лишається незмінним, з набуттям законом чинності.

Які збори не потрібно буде сплачувати?
  1. Ввізне мито: раніше становило – 10%, з введення в дію закону – 0%.
  2. Акцизний податок: раніше обчислювався за формулою, наведеною в пп. 215.3.5-1 ПК України, в залежності від віку авто, типу та об’єму двигуна, з введення в дію закону – 0%.
  3. Податок на додану вартість: сплачувався в розмірі 20% при ввезенні товарів на митну територію нашої держави від суми, що розраховувалася за формулою – договірна вартість + мито + акциз, з введення в дію закону – 0%.
***Примітка: Звільнено від оподаткування ПДВ стосується операцій з ввезення, які здійснюються фізичними особами, та у режимі імпорту господарюючими суб'єктами.

Який строк дії пільг?
З моменту набуття законом №2142-IX чинності, і до моменту припинення чи скасування воєнного стану на території України.

На які транспортні засоби поширюються пільги?
  • Легкові авто та кузови до них.
  • Мотоцикли.
  • Причепи/ напівпричепи.
  • ТС для перевезення 10 та більше осіб.
  • ТС для перевезення вантажів.
Які збори не скасовуються?
За першу держ. реєстрацію транспортного засобу доведеться сплатити пенсійний збір (згідно з п.7 ст.1 закону №400/97-ВР «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997) – від 3 до 5% вартості.

До відома! Нагадуємо, що об’єкт оподаткування в цьому випадку – оціночна вартість авто, що визначена згідно з договором купівлі-продажу, актом експертної оцінки вартості автомобіля, довідкою органів митної служби або іншими документами.

Незмінними лишаються витрати:
  • на сертифікацію ТС на відповідність українським екологічним стандартам;
  • за реєстрацію авто іноземного виробництва, номерний знак та бланк свідоцтва в сервісному центрі МВС.