Вирішення питань зі спадщиною в період дії воєнного стану

Вирішення питань зі спадщиною в період дії воєнного стану

Оскільки країна перебуває у війні, стає складно або навіть неможливо дотримуватись певних встановлених законодавством процедур. Особливо це стосується випадків, коли слід дотримуватись визначених строків та/ або потрібен доступ до державних реєстрів.

З цієї причини уряд прийняв ряд нормативних актів, що дозволяють адаптувати юридичні процедури до поточних умов, не відходячи при цьому від букви закону. Зараз ми розглянемо специфіку нотаріального посвідчення заповітів, спадкових договорів й оформлення спадщини.

Зупиняється перебіг строку, відведеного для прийняття спадщини
Згідно з частиною 1 ст.1270 ЦКУ, спадкоємець повинен подати на спадщину заяву нотаріусу не пізніше як через 6-ть місяців від дати її відкриття (тобто смерті спадкодавця).

Проте на час воєнного стану плин цього строку зупиняється. Про це йдеться у пункті 3 Постанови Кабміну №164 від 28.02.2022. Наприклад, якщо спадщина відкрита 25 лютого, термін у 6-ть місяців слід рахувати від дати скасування (закінчення) режиму воєнного стану. Коли спадщина відкрита 25 січня, то від дати скасування (закінчення) режиму воєнного стану спадкоємець матиме право звернутися для оформлення спадщини до нотаріуса ще до 5-ти місяців.

Ряд нововведень стосовно спадкування закріплюється Наказом Мін’юсту №1118/5 від 11.03.2022. Головні з цих нововведень зазначені нижче.

Спадкова справа заводиться без прив’язки до місця відкриття спадщини
Згідно зі статтею 1221 ЦКУ, спадкова справа відкривається нотаріусом в тому населеному пункті, де відкривається спадщина, тобто за останнім місцем, де проживав спадкодавець, чи за місцем знаходження переважної частини спадкового майна.

Проте за зверненням спадкоємця в період війни спадкову справу вправі заводити будь-який працюючий нотаріус в Україні без прив’язки до населеного пункту, в якому відкрита спадщина. Власне, спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем проживання або тимчасового перебування. Така зміна правил введена, бо до деяких місць, де ведуться або велись бойові дії, складно добратися. Та й нотаріуси у подібних місцях можуть не працювати.

Внесення записів до Спадкового реєстру може відстрочуватись
За відсутності доступу до Спадкового реєстру внесення інформації до цього реєстру (реєстрація) здійснюється протягом 5-ти робочих днів з моменту відновлення такого доступу. Йдеться про наступну інформацію:
  • Про заповіти й спадкові договори: складання, внесення змін, скасування.
  • Про заведені спадкові справи.
  • Щодо виданих свідоцтв про право на спадщину (або дублікати).
Важливо! Якщо спадкова справа вже була відкрита попередньо в іншого нотаріуса, а нотаріус про це не знав за умов недоступності реєстру, то після відновлення доступу справа пересилається до нотаріуса, який завів її раніше.

Дуже важливо! Видача свідоцтв про право на спадщину у спадкових справах, заведених без Спадкового реєстру, забороняється.