З 12 червня діють законодавчі нововведення щодо оформлення ДТП

З 12 червня діють законодавчі нововведення щодо оформлення ДТП

Відповідним наказом МВС України № 318 від 13.04.2018  до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, внесені такі зміни.




Відтепер у разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу про адміністративне правопорушення, відповідний запис не обов’язково засвідчувати підписами двох свідків, а поліцейським достатньо просто його зробити в протоколі.  Але під час складання протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, повинні бути  роз’яснені  її права й обов’язки, передбачені статтею 268 КУпАП, про що робиться відмітка у протоколі.

За новими правилами на місці ДТП за вимогою учасників ДТП їм надається можливість зробити фотографію схеми ДТП. У випадку відсутності технічної можливості копія схеми ДТП та фотографії з місця ДТП надаються за письмовою заявою в підрозділі поліції у разі, якщо матеріали не було надіслано за належністю.  Раніше копію схеми та/або фотографії з місця ДТП можливо було отримати лише за письмовою заявою в підрозділі патрульної поліції.

Крім того, тепер акт огляду на стан алкогольного сп’яніння може бути вручений особі,  щодо якої проводився цей огляд й без проставлення підпису про вручення такого акту. За старою редакцією Інструкції, такий акт повинен бути вручений обов’язково під підпис.

Також визначено строки передання адміністративних матеріалів до органів, яким надано право накладати адміністративне стягнення. Матеріали повинні бути надіслані в десятиденний строк з дати отримання таких матеріалів підрозділами адміністративної практики.

Автоматизований облік матеріалів про адміністративне правопорушення здійснюється протягом трьох днів з дати отримання матеріалів підрозділами адміністративної практики, аматеріалами про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 130 КУпАП, - протягом одного дня з дати отримання таких матеріалів.

 Адвокат                                                                          В.Сандулєєва