Штрафи за порушення, пов’язані з використанням касових апаратів у 2022 році

Штрафи за порушення, пов’язані з використанням касових апаратів у 2022 році

Ніяких відтермінувань щодо обов’язкового впровадження РРО (реєстраторів розрахункових операцій, в побуті – касових апаратів), більше не буде. З 1-го січня поточного року усім підприємцям, які зобов’язані користуватися РРО, потрібно зважати на можливість призначення контролюючими органами стосовно них штрафних санкцій у разі виявлення порушень.

Єдине, що може «підсолодити гірку пігулку» для ФОПів – тобто вимогу застосування РРО – це обіцянки парламентарів скасувати штрафи за порушення до кінця 2022 за умови встановлення РРО чи ПРРО до 1 лютого 2022. На розгляд Верховної Ради 26 січня був винесений законопроект відповідного змісту.

Що робити?

Натомість підприємцям вже зараз потрібно чітко розуміти, на яких підставах та в якому розмірі їх можуть оштрафувати за порушення, пов’язані з використанням касових апаратів. Як орієнтир варто використовувати статтю 17 закону №265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування, послуг» від 6 липня 1995.

До відома! Як довідковий матеріал з питань визначення поняття розрахункових операцій (РО) й використання РРО пропонуємо нашу статтю «Застосування РРО: характеристика та нові правила» 

За що й у якому розмірі передбачаються штрафи?

  1. За виявлення під час перевірки господарюючого суб’єкта контролюючим органом наступних фактів:
    - непроведення РО через РРО;
    - здійснення РО з використанням РРО, проте не на всю суму вартості товарів чи послуг;
    - невидача розрахункового документа (чека, квитанції таке інше) у паперовій або e-формі.

    Штраф за правопорушення, вчинене перший раз – 100% вартості товарів/ послуг, реалізованих з порушенням, за кожне наступне – 150%.

  2. Спотворення інформації щодо проведених РО чи невикористання контрольної стрічки – 30 НМДГ (510 грн).
  3. Порушення програмування щодо найменувань підакцизних товарів, зазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни й обліку кількості – 300 НМДГ (5100 грн).
  4. Використання реєстратора, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені несанкціоновані зміни – 300 НМДГ (5100).
  5. Неподання звітів, пов'язаних із касовими апаратами/ фіскальних звітних чеків, до контролюючих органів – 30 НМДГ (510 грн).