Відео- та фотозйомка - дозволено або заборонено?

Відео- та фотозйомка - дозволено або заборонено?

Багато років тому Олена Радтке (Прядко) давала коментарі одному виданню про права і заборони при проведенні фото- і відео- зйомки. Однак інтерес до цієї теми не вщухає.

Наприклад, нещодавно звернувся за консультацією власник магазину, якого цікавило, чи не притягнуть його до відповідальності за відеозйомку в магазині зі звуком. Тому ми вирішили актуалізувати інформацію і знову показати, як і коли можна знімати, а коли і як заборонено.

Дозволено знімати:
  • на вулицях, публічних заходах: мітингах, конференціях, зборах, форумах, концертах, демонстраціях, виставках і т.і.;
  • представників органів державної влади та місцевого самоврядування при виконанні ними своїх посадових обов'язків, їх незаконні дії (ст. 21 Закону України «Про інформацію»;
  • факти порушення прав і свобод людини;
  • в громадських місцях, до яких можна віднести вулиці, сквери, парки, площі, стадіони, магазини, зупинки громадського транспорту. Однак якщо хтось зажадає припинити зйомку і видалити фото / відео, потрібно цю вимогу виконати;
  • роботодавцям - працівників, однак за умови письмового інформування працівника про проведення відео (звуко) записи і внесення відповідного розділу в правила трудового розпорядку.

ВАЖЛИВО: зйомка повинна вестися відкрито!
В інших випадках - зйомка тільки за згодою особи (ст. 307 Цивільного кодексу України)! Форма для згоди не встановлена, але, щоб в подальшому не виникало проблем - краще в письмовій. Однак, якщо особа бачить, що його знімають і не забороняє робити це, можна вважати, що дано так зване мовчазна згода.
По магазинах - не залежно, помістив чи магазин вимогу про заборону зйомки чи ні, на підставі ст. 21 Закону України «Про інформацію», можливо проводити зйомку при порушенні закону, наприклад, відсутність цінників, продаж простроченого товару і т.п.

Заборонено знімати:
  • таємно, з використанням прихованих камер, за винятком діяльності правоохоронних органах в рамках, визначених відповідними нормами;
  • в туалетах, роздягальнях, примірочних, душових кабінках;
  • в разі відсутності згоди особи (за виключенням випадків, описаних в розділі, коли знімати дозволено).

Є і передбачена законом відповідальність, по ст. 182 Кримінального кодексу України за порушення недоторканності приватного життя.
Прикладом може послужити вирок у справі № 161/19355/19 (детектив вів спостереження).