Вручення повістки до військкомату: як це має бути?

Вручення повістки до військкомату: як це має бути?

Прежде всего следует обратить внимание на три важные вещи:




  1. військових комісаріатів в Україні вже більше немає – підготовкою та проведенням призову до Збройних Сил на строкову службу займаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки;
  2. повістка – не є єдиною обов’язковою підставою явки до призовної дільниці, адже у ст.15 закону №2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 зазначається: якщо повістка не отримана, громадянин призовного віку зобов'язаний з'явитися до призовної дільниці в 10-денний термін з моменту початку чергового призову, який визначається Указом Президента України;
  3. постановою Кабміну №100 від 20 січня 2021 внесено зміни до «Положення про проведення призову»: відтепер, щоб притягнути до відповідальності за ухилення від призову, повістку вручати не обов'язково – потрібно пояснити, з яких причин цей документ вручений не був.
Отже, теоретично призовника можуть притягнути до відповідальності навіть за обставин, коли він повістки і «в очі не бачив». На практиці таке притягнення можливе за наявності доказів ухилення.

До слова! За ухилення від призову законодавством передбачається 2 види відповідальності:
  • кримінальна – за ст.335 ККУ, обмеження волі до 3-х років;
  • адміністративна – за статтею 210 КУпАП, штраф до 100 НМДГ. 
Як правильно вручається повістка?
  1. Особисто в руки посадовими особами центрів комплектування, а також через органи місцевого самоврядування, роботодавців, заклади освіти, управителів ОСББ.
  2. У разі відмови призовника отримати повістку відповідною уповноваженою особою складається акт.
  3. Телефоном, через родичів або сусідів виклик до центру комплектування не передається, повістка не кидається у поштову скриньку.
Важливо! Згідно зі статтею 262 КУпАП Нац. поліція вправі здійснювати адмін. затримання призовників у разі порушення ними правил військового обліку, законодавства про оборону. Крім того, може бути ініційоване досудове розслідування та оголошення особи у розшук на підставі підозри у вчиненні злочину за ст.335 ККУ.

Повістку до територіального центру комплектування з метою приписки до призовної дільниці, призову, уточнення облікових даних чи з іншої причини не варто ігнорувати! Водночас не варто відсиджуватись дома, коли особа відповідає критеріям прозову, й призов оголошений відповідним Указом Президента. Явка до пункту комплектації – не дорівнює відряджанню на службу до армії. Законодавством передбачається широкий перелік обґрунтувань для можливого відтермінування проходження служби або визнання особи непридатною до такої служби. Явитись до центру комплектування, якщо на те є підстави, потрібно. А що далі робити – дивитись по ситуації.