Виплата заробітної плати мобілізованому працівник

Виплата заробітної плати мобілізованому працівник

Військова агресія РФ проти України створила не лише цілий ряд проблем, а й змусила законодавців ретельно подбати про багато питань у різних сферах суспільного життя. Серед цих питань – і врегулювання трудових відносин з мобілізованими працівниками. Зокрема багатьох цікавить, чи зберігатиметься для такого працівника його заробітна плата. Тут можна відповісти ствердно та зазначити, що держава максимально подбала про захист прав тих, хто захищає її незалежність і територіальну цілісність.

Які гарантії зберігаються
Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» визначає те, на яких підставах людина може потрапити до війська. Це добровільна згода (контракт) та призов (мобілізація). Кодекс законів про працю (зокрема його 119 стаття) урегульовує права мобілізованого. Вона гарантує наступне:
  • На такого працівника розповсюджуються трудові гарантії.
  • Період, коли мобілізований перебуває у війську, зараховується до стажу – робочого та страхового (ідентично стосується державної служби).
  • На час служби він повинен отримувати свій середній заробіток.
Таким чином, є правовий механізм, який не тільки захищає працівника в період служби, але й після її завершення. Після завершення служби він зможе повернутися до звичної роботи, а на час вимушеної перерви може бути певним – держава потурбувалася про його права. А тепер розглянемо це більш детально – від моменту оформлення необхідних документів і до отримання заробітної плати.

Що повинен зробити роботодавець
На підставі документів, які підтверджують призов, роботодавець зобов’язаний оформити наказ про те, що працівника звільнено від роботи. Підходять такі документи, як:
  • військовий квиток з відповідними службовими відмітками в окремих розділах;
  • довідка про призов, виготовлена у комісаріаті чи військовій частині;
  • для резервістів – довідка, яка засвідчує, що резервіст зарахований до військової частини (також це може бути витяг з наказу).
Будь-який з цих документів є підставою для того, аби роботодавець оформив наказ про звільнення працівника від роботи та забезпечив йому нарахування середньої заробітної плати на час військової служби. Якщо людина не має змоги отримати документ самотужки, цим питанням може зайнятися родина та одержати за місцем вимоги.

В екстрених умовах, коли іноді чоловіки йдуть до військкомату уже з речами та швидко відправляються до зони бойових дій, вони можуть надати працедавцеві безпосередньо повістку. Вона теж засвідчує призов. Такі ситуації часто бувають тоді, коли в рідних мобілізованого немає можливості отримати документи з вище переліченого списку (або ж – немає рідних).

Яким є порядок нарахування зарплатні
Заробітна плата для мобілізованого працівника нараховується в ідентичному порядку до того, як це було ще до призову. Більшість обирає звичний для себе формат розрахунку – аби кошти надходили на їхню зарплатну картку. Однак дехто обирає інші варіанти – наприклад, відкриття нового рахунка та передачу реквізитів у бухгалтерію. Така можливість теж забезпечена чинними нормативно-правовими актами.

Існують варіанти розрахунку, коли кошти працівник отримує у касі підприємства. Оскільки, будучи мобілізованим, він не може цього зробити, потрібно завчасно оформити довіреність на особу, яка зможе замість нього отримувати ці кошти. Як правило, у таких випадках хтось з рідних військового навідується до каси, отримує зарплатню та вже потім самостійно надсилає її на картку родичеві, якщо він має потребу.

Одним словом, є багато варіантів, у який спосіб здійснити розрахунок. Але ключове – в тому, що цю зарплатню гарантує держава. А роботодавець, у разі порушення таких прав мобілізованого, притягується до відповідальності на підставі норм чинного українського законодавства.

Що ще важливо знати
Бухгалтеру підприємства потрібно знати дату початку та завершення військової служби працівника. Про друге йдеться тоді, коли її період вже завершився.

Іноді люди цікавляться тим, чи впливає на збереження зарплатні під час їх служби у війську організаційно-правова форма компанії чи установи, де вони працювали до призову. Цей фактор абсолютно не впливає на права щодо збереження середньої зарплатні. Незалежно від того, чи людина працювала у державній, приватній або комунальній установі, вона повинна отримати свої кошти. Це саме стосується тих, хто працював на фізичних осіб-підприємців.

Також дехто переживає, чи збережеться за ним робоче місце, до якого можна буде повернутися після служби. Тут не слід хвилюватися, оскільки закон забезпечує та гарантує таку важливість – навіть якщо після завершення терміну мобілізації працівник продовжив служити за контрактом. Варто розуміти, що наказ про звільнення від роботи на час його служби не перериває трудових відносин між ним та працедавцем. Він лише переводить їх у дещо інший формат. Тому робоче місце залишається за такою людиною.

І ще одне питання, яке часто задають бухгалтери – чи потрібно перераховувати щомісяця розмір середньої зарплатні. Ні, цього робити не треба. Один раз розрахована зарплатня потім використовується упродовж усього терміну мобілізації.

Підбиваючи підсумки.
Отож, ще раз акцентуємо на основних висновках:
  1. Працівнику потрібно надати роботодавцю документи, котрі підтверджують мобілізацію.
  2. Роботодавець має належним чином оформити наказ про звільнення від роботи впродовж цього періоду.
  3. Середня зарплатня зберігається на час військової служби.