Запит АМКУ - законність підстав

Запит АМКУ - законність підстав

Дуже часто суб'єкти господарювання не надають інформацію на запит (вимогу) АМКУ, якщо щодо них не подано заяву, не проводиться перевірка або не розглядається справа.

Такі дії можуть бути помилкові і спричинити за собою істотний штраф - у розмірі до 1% від виручки від реалізації за рік, що передує накладання штрафу. Наприклад, виноробний завод, в зв'язку з відсутністю зазначених підстав, відмовлявся надавати інформацію. В результаті завод оштрафували перший раз в межах максимального розміру штрафу тервідділення, другий раз, враховуючи повторність порушення - на 100 000 грн., а в третій раз - на мільйон і всі ці справи заводом були програні в суді.

З огляду на те, що рішення АМКУ призупиняється тільки на період розгляду справи в суді, в проміжках між оскарженням нараховується 1,5% пені на добу, розмір якої не може перевищувати розмір штрафу, додайте ще стільки ж пені. У підсумку отримуємо сукупну суму понад 2-х мільйонів гривень штрафних санкцій за трьома запитам, результат «як втратити гроші на рівному місці».

Так, дійсно згідно п. 5 ч. 1. ст. 7 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» АМКУ має повноваження в сфері здійснення контролюза дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції при розгляді заяв і справ про порушення конкурентного законодавства, проведенні перевірки вимагати від суб'єкта господарювання ... інформацію. Також держуповноважені (ст.16), голова тервідділення (ст.17) мають такі самі повноваження.

Однак суб'єкти господарювання не дають належну оцінку частині цієї норми, а саме, «і в інших передбачених законом випадках».

З огляду на те, що перелік повноважень АМКУ не містить прямих вказівок подання інформації на вимогу в інших передбачених законом випадках, а АМКУ необхідно витребувати інформацію для виконання повноважень у інших випадках, передбачених ст.7 Закону «Про Антимонопольний комітет України», суб'єкти господарювання помиляються і помилково відмовляють в поданні інформації. Така позиція підтверджена постановою Верховного Суду України.

Адвокатське бюро дасть юридично правильну оцінку законності підстав направлення Вам запиту (вимоги) АМКУ, що допоможе уникнути фінансових санкцій.