Бюро економічної безпеки - БЕБ: на старт, увага, руш…

Бюро економічної безпеки - БЕБ: на старт, увага, руш…

«До старту БЕБ лишилося кілька днів» – такі заголовки з’являлися на шпальтах вельми авторитетних інтернет-видань ще в вересні. Проте 22 вересня 2021 року парламент підтримав ініціативу перенесення початку роботи даного органу до кінця листопада. Ба більше – в листопаді ця структура розпочала свою діяльність лише формально, бо для неї лише в останній момент виділили приміщення та оргтехніку.


Зрештою директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник в інтерв’ю Віснику ДФС від 3 грудня зазначив, що орган повноцінно запрацює лише з кінця лютого-початку березня.

Отож, про функціонування БЕБ варто говорити лише у 2022-му. Натомість багато наговорено вже цього року. Висловлювалося чимало побоювань, як з приводу надання надмірних повноважень цій структурі за законом, так і стосовно потрапляння до БЕБ так званих «старих кадрів», що дуже негативно зарекомендували себе.

Повноваження Бюро економічної безпеки


Повний регламент діяльності БЕБ викладений в законі №1150-ІХ «Про Бюро економічної безпеки України», а 12 травня постанову про запуск нового правоохоронного органу прийняв Кабмін.

Коротко мета та засади діяльності БЕБ викладені у Меморандумі України з Міжнародним валютним фондом від 8.11.2021. Варто виділити наступні тези:
  • метою створення цього органу є консолідація повноважень щодо розслідування економічних злочинів в єдиному слідчому органі;
  • цей орган візьме на себе розслідування економічних, фінансових та податкових шахрайств і злочинів, які зараз перебувають у юрисдикції Національної поліції, СБУ й Податкової поліції;
  • виняток становлять ті злочини, які підпадають під юрисдикцію Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Згідно з положеннями закону №1888-IX, детективи органів Бюро економічної безпеки здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених статтями 199, 200, 203-2, 204, 205-1, 206, 212, 212-1, 218-1, 219, 220-1, 220-2, 222, 222-1, 223-1, 224, 229, 231, 232, 232-1, 232-2, 233, деякими іншими ККУ.

За законом, представникам БЕБ надаються досить широкі повноваження, а також право на застосування фізичної сили, вогнепальної зброї та спецзасобів. Ця нова силова структура переймає функції Податкової поліції (підрозділ Державної фіскальної служби) та відділу "К" СБУ, хоч організаційно схожа до НАБУ. Детективи БЕБ проводитимуть оперативно-розшукові та слідчі дії.

Очікування та побоювання, пов’язані з БЕБ


Новий орган ще не розпочав роботу, але у громадськості щодо нього вже почало складатися скептичне ставлення. Головне побоювання – перехід у цю структуру старих кадрів, які засвітилися у неприємних історіях, пов'язаних із тиском на бізнес. Якщо такий перехід відбудеться, довіра до нового органу з боку підприємців буде підірвана ще до початку його повноцінного функціонування. Натомість, станом на початок грудня близько половини серед набраних на конкурсній основі співробітників центрального апарату БЕБ – експрацівники ДФС. Це наштовхує на роздуми…

Прогнозувати вплив роботи БЕБ на бізнес-клімат в цілому поки зарано. На певний час розтягнеться перехідний період, коли до БЕБ переходитимуть справи від СБУ, ДБР та Нацполіції. Далі детективи цього органу візьмуться за найгучніші справи, великий бізнес. Зокрема, директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник заявив про першочерговість розгляду кейсу стосовно корупції на "Укрзалізниці". І потім лише у поле зору потраплять ширші кола підприємців.

Серед пріоритетних напрямів в діяльності БЕБ найближчим часом визначається протидія махінаціям з ПДВ (так званим «скруткам») та розповсюдженню нелегальної підакцизної продукції. Тобто це правопорушення, які завдають державному бюджету найбільших збитків. Також виділяються такі значущі напрямки, як сфера держзакупівель, митні та грошово-кредитні правовідносини.