Боржники по аліментам, стережіться?

Боржники по аліментам, стережіться?

Всюди в пресі прошуміла новина про додаткову відповідальність для неплатників аліментів.

Пропонуємо розібратися в нововведеннях та методах їх реалізації.

Перш за все, збільшені повноваження державних виконавців по відношенню до боржників з аліментів.



Так, при наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови (ч. 9 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження»):

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Не зовсім зрозуміло, що мав на увазі законодавець, використовуючи слово «виносить» постанови, право чи обов’язок виконавця.

Знаючи проблеми з роботою державної виконавчої служби, рекомендуємо за наявності заборгованостіініціювати питання винесення державним виконавцем вказаних вище постанов.

Такі постанови мають бути відправлені сторонам виконавчого провадження наступного же дня, не пізніше.

Якщо постанови ніким не оскаржені протягом ___, або оскаржені, але не скасовані, то вони направляються до відповідного органу на виконання.

З нашої точки зору, формулювання вищезазначеної статті дозволяє виконавцю застосувати одразу декілька постанов.

 ВАЖЛИВО! Строк обчислення заборгованості зі сплати аліментів починається з наступного робочого дня після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження.

При цьому якщо боржник:

- використовує транспортний засіб як основне джерело доходів,

- або використовує автомобіль у зв’язку з інвалідністю,

- або проходить військову службу,

- або має розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами, до нього не може бути застосовано тимчасове обмеження у праві керувати транспортними засобами.

ВАЖЛИВО! Якщо боржник, якого обмежено в праві керувати ТЗ буде спійманий за кермом, то його вже позбавлять прав на керування строком від 3 до 6 місяців (ст. 126 КУпАП).

Крім зазначених вище заходів, державний виконавець має скласти протокол про адміністративне правопорушення у відношенні до боржника, та надіслати матеріали до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Відповідальність за несплату аліментів передбачена як адміністративна (ст. 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення), так і кримінальна (ст. 164 КК).

Нововведенням є лише адміністративна відповідальність, яка, до речі, полягає в тому, що боржник буде виконувати суспільно корисні роботи від ста двадцяти до двохсот сорока годин. За таку роботу йому мають сплачувати заробітну плату, в розмірі, не менше мінімальної. Отже, подвійна користь, і на благо суспільства попрацює, і аліменти буде з чого платити.

Ціла глава Кодексу України про адміністративні правопорушення (31-А) присвячена провадженню про виконання постанови про застосування суспільно корисних робіт.

Передбачені і наслідки ухилення боржника від виконання суспільно корисних робіт – суд може замінити адміністративним арештом з розрахунку одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, загалом не більше 15 діб.

Дивно, але кримінальна відповідальність наступає за злісне ухилення від сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці. При цьому стягувач має звернутися до поліції з відповідною заявою, а виконавець лише зобов’язаний роз’яснити стягувачу таке право.

Ще одна нова норма, відповідно до якої стягувач аліментів за наявності заборгованості зі сплати аліментів за шість місяців має право звернутись до виконавця за відповідною довідкою. Виконавець має видати її  протягом десяти днів.

Що дає така довідка та навіщо вона потрібна стягувачу?

Вона допоможе подорожувати з дитиною (дітьми) без дозволу боржника.

Така довідка дійсна лише протягом одного місяця.

Отже, якщо боржник не дає дозволу на виїзд з дитиною за кордон, радимо:

1.      Через суд вирішити питання про місця проживання дитини зі стягувачем та мати його при собі при перетині кордону.

2.     Заздалегідь подбати про звернення до виконавця, враховуючи строк у 10 днів.

3.     Запланувати виїзд в період дії такої довідки (тобто протягом місяця з дня її видачі).

Необхідність отримання рішення суду про визначення місця проживання дитини для поїздок без дозволу боржника з аліментів, випливає  з доповненої  ст.157 Сімейного кодексу, відповідно до якої:

«Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців».

Для реалізації постанов виконавця були внесені зміни до частину десятої статті 15 Закону України «Про дорожній рух», пункту 5 частини першої статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», декількох статей Закону України «Про Державну прикордонну службу України», частину першу статті 23 Закону України «Про Національну поліцію».

Станом на дату написання статті Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» ще не набув законної сили, а лише підписаний Президентом.

Керівник бюро, адвокат Прядко Олена