Податкові зміни у воєнний час

Податкові зміни у воєнний час

Російське воєнне вторгнення призвело не тільки до десятків тисяч жертв серед військових й цивільних, знищення цивільної інфраструктури та руйнування міст, але й також спричинило серйозну економічну кризу в Україні. Причин виникнення проблем з економікою багато, а головна з них – припинення діяльності більшості компаній та приватних підприємців. Хтось припинив діяльність на деякий час, а інші вирішили зовсім закритися. Щоб спонукати бізнес знов працювати, влада прийняла рішення про внесення податкових змін на час дії воєнного стану. 

15 березня 2022 року був ухвалений Закон щодо внесення змін до Податкового кодексу України на період воєнного стану. Але далеко не всі компанії та підприємці розуміють, які зміни сталися, та що зараз слід звернути увагу при сплаті податків. Спробуємо у цьому розібратися.

Звільнення від сплати єдиного соціального внеску, штрафів, скасування перевірок 
З 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану, а також протягом 1 року після його завершення, усі ФОП можуть не сплачувати ЄСВ за себе. При цьому не має значення, отримає підприємець доходи чи ні. Також прийняте рішення про звільнення на виплату єдиного податку на усіх найнятих працівників, що були мобілізовані для проходження служби у лавах ЗСУ. 

Крім цього, для усіх платників ЄСВ на час воєнного стану та на 3 місяці після його завершення скасовуються будь-які штрафи за порушення податкового законодавства, скасовуються пені та податкові перевірки. Звичайно, бізнес повинен дотримуватись вимог законодавства, але на деякий час за його недотримання не буде покарань. 
Слід враховувати, що згодом уряд прийняв рішення усе ж проводити деякі види перевірок, насамперед це стосується перевірки декларацій та уточнюючих розрахунків. 

Зміна критеріїв для обрання спрощеної системи оподаткування
З введенням податкових змін ФОПам та юридичним особам стало набагато легше обирати спрощену систему оподаткування. Для цього слід відповідати наступним вимогам:
  • Діяльність компанії не пов’язана з лотереями та азартними іграми;
  • Річний оборот не перевищує 10 мільярдів гривень;
  • Не є відокремленим підрозділом юросіб, що не є платником єдиного податку;
  • Бізнес не пов'язаний с підакцизними товарами (окрім перерахованих в законі винятків);
  • Діяльність не пов’язана з обміном валют;
  • Є резидентом. 
Якщо ФОП чи юридична особа відповідає усім цим критеріям, то можна обрати спрощену систему оподаткування.  

Звільнення від сплати єдиного податку платників 1 та 2 груп 
З 1 квітня усі платники податків 1 та 2 групи, що знаходяться на спрощеній системі, можуть не платити єдиний податок. Така постанова діє на весь період воєнного стану. 

Зниження податків на паливо та товари військового призначення 
Для забезпечення країни паливом, уряд прийняв рішення знизити податки при постачанні та ввезені пального. Ставка ПДВ зменшується до 7 відсотків, акцизний збір скасовується. Це ж саме стосується товарів призначених для оборони України. 

Збільшення податкових пільг для бізнесу, який займається благодійністю 
Якщо ФОП або компанія займається благодійністю, яку отримують учасники бойових дій, особи, що постраждали від війни та вимушені переселенці, то податкова знижка за надання такої допомоги збільшується. Суму оподатковуваного ПДФО доходу можна буде зменшити на суму пожертвувань неприбутковим організаціям обсягом, що становить до 16 % від розміру отриманого доходу. 

Звільнення від сплати екологічного податку та податків на землю 
Такі податкові пільги стосуються тих регіонів, де ведуться бойові дії, або які опинилися у тимчасовій окупації російських загарбників. Список таких територій визначає Кабінет Міністрів України.