Нові обмеження прав переселенців

Нові обмеження прав переселенців

22 грудня 2016 р. набула чинності Постанова КМУ № 964 від 14.12.2016 р. Називається вона просто «Про внесення змін до деяких постанов КМУ», але має велике значення для всіх переселенців.

Так, цією Постановою внесені зміни до:

- Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 № 509);

- Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, (постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 505);

- Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 № 365, постанова Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 № 637).

Так як це стосується всіх переселенців, вважаю за необхідне проінформувати про основні зміни.

Отже, тепер при зміні місця проживання, попередня довідка вилучається, видається нова, але якщо переїзд був здійснений в рамках одного району чи населеного пункту, про це вноситься інформація в бази, а на вимогу переселенця - і в довідку.

Соціальні виплати переселенцям - інвалідам 1 групи, які вимагають сторонньої допомоги, за їх письмовою заявою, можуть безкоштовно доставлятися додому, з одночасною ідентифікацією таких осіб ... Поклали такий обов'язок на Ощадбанк. Як буде виконуватися, подивимося.

Тепер дошкільнят, школярів і студентів спочатку перевірять, чи дійсно вони вчаться в тому закладі, який вказано, і лише потім буде вирішуватися питання про призначення допомоги.

Більш того, якщо дитина не відвідує навчальний заклад понад 60 днів поспіль, навчальний заклад зобов'язаний повідомити про це в органи соціального захисту населення.

Тепер тільки три дні дано на те, щоб з'явитися в органи соціального захисту населення для проходження фізичної ідентифікації, якщо не було вдома, коли приходили з перевіркою. Далі, напевно, скоротять до 24 годин ... Так як не встановлено порядок оповіщення, цілком може статися, що ніхто навіть ходити нікуди не буде, просто будуть стверджувати, що нікого не було вдома.

З Постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 № 365 виключили норму про те, що комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат зобов'язані прийняти рішення про відновлення / припинення виплат по всім ВПЛ, яким такі виплати були припинені раніше, протягом місяця з дня вступу в силу цієї постанови. Тепер терміну немає, відповідно, чекати можна роками і навіть через суд не вдасться змусити їх це зробити.

Важливо, що тепер тільки після складання акту обстеження матеріально-побутових умов сім'ї і змісту електронного справи одержувача соціальної виплати УПСЗН вносить подання про відновлення / припинення соціальних виплат ВПЛ. Це означає, що тепер переселенці повинні будуть бігати за працівниками УПСЗН просити про перевірку, інакше немає шансів на отримання виплат.

Звертаю увагу, що уповноважений у справах Європейського суду з прав людини в своєму висновку по проекту Постанови № 964 на відповідність його положень і Конвенції про захист прав людини і основних свобод та практиці Європейського суду з прав людини вказав, що проект акту не відповідає Конвенції та практиці суду.